Babák se dovolával ústavy a chtěl dát k ledu restituce. Soudci to odmítli

16.10.2012 10:07

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poslance Michala Babáka (VV), související s projednáváním zákona o církevních restitucích v Poslanecké sněmovně. Babákovi vadilo to, že mu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odebrala slovo a přerušila jeho vystoupení. Ústavní soudci stížnost označili za nepřípustnou a odmítli ji bez veřejného jednání, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze.

Babák se dovolával ústavy a chtěl dát k ledu restituce. Soudci to odmítli
Foto: MB
Popisek: Poslanec Michal Babák

Babák také žádal soudce, aby odložili projednávání zákona v Poslanecké sněmovně do té doby, než o stížnosti rozhodnou, a aby vrátili normu do druhého čtení. Ani v těchto bodech poslanec neuspěl. Ústavní soudci Babákovi vyhověli jen v tom, že stížnost projednali přednostně. "Vzhledem k petitu (žalobnímu nároku) ústavní stížnosti by pozdější projednání věci ztrácelo na významu," uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

Babákova ústavní stížnost byla neobvyklá

Němcová podle Babáka přerušovala jeho vystoupení a na závěr mu odebrala slovo. Tím se podle něj dopustila zásahu do svobody projevu a zásahu do svobodné soutěže politických sil. Údajných chyb se Němcová podle Babáka dopustila ve třetím čtení návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Němcová je přesvědčena o tom, že postupovala správně, v souladu s jednacím řádem.

Církevní restituce jsou předmětem politických sporů. Připravovaný zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi neprošel levicovým Senátem, nyní normu čeká rozhodující hlasování ve sněmovně. Podpora církevním restitucím je předmětem vyjednávání mezi vládními stranami.

Babákova ústavní stížnost byla neobvyklá. Obecně platí, že ústavní soudci legislativní proces zkoumají většinou až poté, co zákony vstoupí v platnost. Aktuálním děním v Poslanecké sněmovně se obvykle nezabývají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…