Babičko, nepracuj? Kalousek sníží příjmy pracujících důchodců

14.03.2012 7:27

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce pracujícím důchodcům od příštího roku zrušit slevu na dani, tedy možnost odepsat si z daní necelých 24.000 korun ročně. Nové opatření by podle ministerstva financí mělo do státního rozpočtu přinést 2,5 miliardy korun. Návrh, který mají Hospodářské noviny (HN) k dispozici, má Kalousek předložit ve středu na poradě ekonomických ministrů.

Babičko, nepracuj? Kalousek sníží příjmy pracujících důchodců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

K důchodu si v Česku přivydělává přibližně 150.000 lidí. "Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem," uvádí materiál ministerstva. To by znamenalo další desítky tisíc lidí navíc.

Další Kalouskův návrh, který dolehne na důchodce

Ministerstvo financí chce v rámci úspor vrátit situaci do roku 2007, kdy lidé v důchodu neměli možnost slevu na dani uplatňovat. Přinejmenším část aktivních penzistů by však nové opatření mohlo odradit od snahy o přivýdělek. Snahou státu by přitom měl být opak, píšou HN.

Kalouskův návrh je součástí plánu vlády, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun. Jedná se o jeho druhý podobný návrh škrtu, který by dolehl na důchodce. Nedávno přišel s nápadem zmrazit penze.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) ale vláda důchody úplně zmrazit nechce a má asi šest variant, jak by se od příštího roku mohly penze zvyšovat. Podle něj by zpomalení růstu penzí mělo být jen dočasné po dobu ekonomické stagnace.

Kabinet plánuje škrty a další opatření kvůli udržení plánovaných schodků rozpočtu a nezadlužování země. Opozice i odbory vládní záměry kritizují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…