Babiš: Bělorusové si zaslouží svobodu. My to zařiďme v EU!

16.08.2020 18:48

Premiét Andrej Babiš pustil na sociální sítě své tradiční nedělní hlášení známé jako „čau lidi“. Zdůraznil, že EU se musí postavit za Bělorusy toužící po svobodě a ruský prezident musí dostat na srozuměnou, že nesmí zopakovat sovětskou invazi do Československa z roku 1968 nebo okupaci ukrajinského Krymu ruskou armádou z roku 2014.

Babiš: Bělorusové si zaslouží svobodu. My to zařiďme v EU!
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

„Dnes to nebude tak odlehčené na začátku, protože ta situace je vážná. A teď mluvím o Bělorusku,“ zahájil Babiš své vystoupení. „Jsou to Slované. Já tam znám ty lidi už dlouho, protože po škole jsem nastoupil do podniku a my jsme dováželi čpavek (z Běloruska). Takže já ty lidi znám 40 let. A to, co se tam děje, je absolutní katastrofa,“ nebral si premiér servítky.

Zdůraznil, že je to země ležící na hranicích EU, je to hlavní soused Polska, a z tohoto hlediska je třeba věnovat situaci v Bělorusku pozornost.  

„Právě teď se rozhoduje, jestli to dopadne jako u nás v roce 1989, nebo po včerejším telefonátu prezidenta Lukašenka s prezidentem Putinem to může dopadnout jako v 68., kdy Pražské jaro zničily ruské tanky. Jasně, nechytejte mě za slovo. Pro mě to byli Rusáci,“ zaznělo z úst Andreje Babiše.

EU teď podle jeho názoru musí zakročit a musí poslat jasný vzkaz i směrem do Ruska.

Evropská unie má být v této záležitosti akční.

„Evropská unie má teď šanci být akční. Problém EU je, že se musíme všichni domluvit, ale nemáme čas. Musíme jednat rychle. Proto já osobně se v tom poprvé angažuji. Minulý týden jsem si psal s (předsedou Evropské rady) Charlesem Michelem, s (předsedkyní Evropské komise) Ursulou von der Leyen, dopisoval jsem si s kancléřkou Angelou Merkelovou. Dneska v noci s francouzským prezidentem Emmanuelem) Macronem. Před chvílí jsem mluvil s premiérem Orbánem,“ sdělil Babiš.

Roli hlavního hráče, který tlačí na rychlé přijetí sankcí proti Lukašenkovu režimu, hraje prý dnes Polsko.

„Někdo musí za EU jednat s prezidentem Putinem a musí jasně dát najevo, že není možné, aby se stalo to, co se stalo s Krymem nebo co se stalo u nás v roce 68. Ty obavy tam jsou,“ upozornil český premiér. 

Bělorusové toužící po svobodě potřebují jasnou podporu. Musí vědět, že EU vidí, jak se v Bělorusku vypínal internet, jak tam bezpečnostní složky mlátí novináře a tak podobně. Protože V4 má zkušenosti se sovětským vměšováním do domácích záležitostí, nesmí se dopustit to, aby se opakoval československý rok 1968.

„Bělorusové si zaslouží svobodu a demokracii jako máme my, ale potřebují podpořit. A já osobně pro to udělám maximum,“ přislíbil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…