Babiš: Evropa udělala chybu, když přenechala Blízký východ Rusku, Turecku a Íránu

16.04.2018 14:17

Premiér v demisi Andrej Babiš dnes při návštěvě Karlovarského kraje řekl, že nálet USA, Británie a Francie v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní. V sobotu spojenecký zásah označil za nevyhnutelný, v neděli řekl, že nic neřeší. Za změnu postoje Babiše kritizovali představitelé ODS a TOP 09.

Babiš: Evropa udělala chybu, když přenechala Blízký východ Rusku, Turecku a Íránu
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Premiér v demisi v pondělí novinářům v reakci na úder v Sýrii sdělil, že svou pozici už jasně řekl. „Možná jsme to mohli lépe koordinovat, ty naše ministerstva. Už v minulosti jsem se k tomu vyjádřil, že ohledně problémů Sýrie má ten útok odstrašit od používání chemických zbraní. Je pravda, že tam byla snaha řešit to v rámci bezpečnostní rady OSN. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickému vlivu Turecka, Ruska a Íránu,“ řekl Babiš.

Dále také dodal, že jsme měli být aktivnější a hned po nástupu prezidenta (USA Donalda) Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. „Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový,“ řekl Babiš na dotaz, jaké je stanovisko Česka k zásahu v Sýrii.

„Útok neodsuzují, naše spojence jsme oficiálně podpořili. Jen říkám, že je potřeba najít řešení politické, diplomatické, že útok situaci v Sýrii nevyřeší a je potřeba, aby Evropa byla aktivnější v rámci diplomatických aktivit,“ zopakoval premiér své stanovisko.

V sobotu vydal Babiš stanovisko, ve kterém se jednoznačně stavěl na stranu USA, Británie a Francie. „Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný,“ napsal na svém twitteru a zároveň také vyzýval světové mocnosti, aby jednaly o mírovém řešení syrského konfliktu.

Po nedělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a po kritice ze strany KSČM, se kterou ANO jedná o možné podpoře vlády, pak přišel premiér s jiným vyjádřením. „Vojenský zásah nic neřeší, neřeší to situaci lidí, kteří tam žijí. Je třeba si sednout za stůl a společně to řešit,“ řekl novinářům. Zdrženlivě se postavil také k sobotním vyjádřením ministra zahraničí Martina Stropnického a ministryně obrany Karly Šlechtové, kteří spojenecký nálet podpořili. „Nebylo to jednotné stanovisko vlády,“ uzavřel Babiš. K jeho slovům se zatím žádný z ministrů nevyjádřil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …