Babiš: Havlíček to zvládne, Filipovi to vysvětlím

01.02.2020 15:10

Karel Havlíček je vicepremiérem ve vládě Andreje Babiše (ANO), má pod palcem výzkum a inovace, resort průmyslu a už i resort dopravy. Koaličním partnerům ze sociální demokracie, ani komunistům, kteří Babišovu vládu drží při životě, se kumulace funkcí v rukou ministra Havlíčka nelíbí. Předseda KSČM Vojtěch Filip se kvůli tomu dokonce obrátil na prezidenta Miloše Zemana. A co na to Babiš? Jeho názor je jasný....

Babiš: Havlíček to zvládne, Filipovi to vysvětlím
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Vicepremiér, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu. To jsou hned tři zásadní posty, které ve vládě zastává Karel Havlíček. Pravicová opozice v čele s šéfem ODS Petrem Fialou tvrdí, že kumulace funkcí v rukou jednoho člověka ukazuje na personální vyprahlost hnutí ANO. Vedle opozice dávají najevo nespokojenost i Babišovi koaliční partneři ze sociální demokracie. A také komunisté, kteří sice sedí v opozičních lavicích, ale fakticky drží Babišův kabinet při životě.

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi se Havlíčkovo úřadování na Ministerstvu dopravy nepozdává natolik, že se kvůli tomu obrátil i na prezidenta Miloše Zemana. Babiš totiž prohlásil, že by Havlíček mohl řídit oba resorty až do konce volebního období, ale to je pro komunisty jen těžko přijatelná představa.

Před odletem do Portugalska, kde se Babiš sejde s dalšími evropskými politiky a bude usilovat o to, aby se neměnila kohezní politika ERU, premiér novinářům sdělil, že na svém názoru nic měnit nechce a je v jeho kompetenci jako premiéra obsazovat posty ve své vládě. Připustil však, že je ochoten s Filipem o celé věci debatovat.  

„Já nevím, co bychom tam dohadovali, je to moje rozhodnutí a moje kompetence, ale já to rád panu předsedovi vysvětlím, pokud mě osloví,“ sdělil Babiš novinářům a na televizní kamery před odletem do Portugalska.

Filip poté ČTK sdělil, že i tak se chce s Babišem sejít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…