Babiš: Jestli některý ministr vyzradil utajené, měl by skončit

11.02.2016 11:09

Pokud se ukáže, že některý ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády, je přesvědčen vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Úniky tajných informací jsou podle něj nešťastné a vrhají na Česko špatné světlo. Babiš to dnes řekl novinářům cestou do Haagu. V souvislosti s únikem informací se mluví hlavně o ministru obrany Martinu Stropnickém (ANO), který novinářům sdělil podrobnosti o propuštění pětice Čechů zajatých v Libanonu. Babiš neví o tom, že by tím něco způsobil.

Babiš: Jestli některý ministr vyzradil utajené, měl by skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Určitě,“ odpověděl dnes Babiš na dotaz, zda by vynesení tajných informací bylo důvodem pro odchod ministra z vlády. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) prý oficiálním dopisem požádal, aby se možné úniky utajovaných skutečností prošetřily. „Pan premiér, myslím, že koná,“ poznamenal.

„Pokud je Bezpečnostní rada státu a řeší věci, které se týkají bezpečnosti našich občanů, a může to ohrožovat jejich život, tak určitě není dobré, aby tyto věci byly veřejné,“ řekl dále Babiš. „Ty informace, které se vyskytly, já se k tomu nechci vyjadřovat, ani to nechci vůbec komentovat. Vrhá to špatné světlo na naši zemi, je to nešťastné. Nechápu, proč to politici komentují, a myslím si, že skutečně, co se týká našich rozvědek, tak je tam problém asi jednotného řízení nebo koordinace,“ podotkl také.

Se Stropnickým se prý zatím o jeho vyjádření nebavil. „Já nevidím důvod, proč by neměl zůstat, nemám informace, že by něco způsobil,“ uvedl k jeho setrvání ve funkci. „Já si myslím, že asi to tak nemyslel,“ poznamenal na adresu vyjádření ministra obrany.

Ten nedávno médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby Česká republika nevydala v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Fajád, kterého USA podezřívají z napojení na teroristickou organizaci, byl nakonec z vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pětice Čechů vrátila do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

Odchod Stropnického z funkce požaduje opoziční ODS. Také podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by měl ministr obrany zvážit setrvání ve funkci.

Babiš, který se v Haagu sejde s nizozemským premiérem Markem Ruttem, dnes také kritizoval koordinaci českých tajných služeb, o jejichž vzájemné řevnivosti média spekulují. „Faktem je, že je potřeba, aby ty rozvědky někdo řídil, aby byl nad tím dohled, aby tam byla koordinace. Je to věčně problém,“ míní.

reklama

autor: čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…