Babiš: Nebyl jsem tak statečný jako Havel. Nejsem pyšný na členství v KSČ

17.11.2019 12:17

Premiér Andrej Babiš avizoval, že při oslavách třiceti let od 17. listopadu 1989 v Národním muzeu pronese zásadní a pro mnohé překvapivý projev. Odkazy na něj reagoval ještě ráno na dotazy novinářů, související s demonstracemi Milionu chvilek. Po desáté hodině se tedy ukázalo, co má Andrej Babiš na srdci.

Babiš: Nebyl jsem tak statečný jako Havel. Nejsem pyšný na členství v KSČ
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš klade květiny k památníku sametové revoluce na Národní třídě

Jeho projev následoval po dojemném videomappingu, shrnujícím dramatické dějiny střední Evropy od roku 1939 do roku 1989. Andrej Babiš jej na úvod svého projevu ocenil a poznamenal, že ne nadarmo byl ředitel Národního muzea Michal Lukeš oceněn státním vyznamenáním. A zdůraznil, že to byl on, kde prezidentovi Lukeše na medaili navrhl.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

Listopad 1989 je podle Babiše „nejvýznamnější událost novodobé historie naší republiky“. Připomněl i další události, které v roce 1989 17. listopadu předcházely, včetně vzpomínky na Jana Palacha.

Zmínil i historický význam prezidenta Václava Havla. „Jeho odvaha za komunismu i za sametové revoluce byla obdivuhodná,“ zdůraznil. Názory na další působení Václava Havla se podle něj různí, ale to je úděl všech historických osobností.

Ocenil i další, kteří bojovali proti komunismu. Pak připomněl, že on neměl možnost se událostí Listopadu účastnit, neboť v té době byl pracovně v zahraničí.

Pak se Andrej Babiš vyjádřil ke svému členství v komunistické straně, které je mu často vyčítáno. „Já jsem byl členem KSČ a jak jsem již mnohokrát řekl, nejsem na to pyšný. Nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel,“ připustil. Ocenil i odvahu a statečnost studentů a aktivních účastníků Listopadu 1989.

Již před projevem Andrej Babiš odmítl, že by byl spolupracovníkem StB. „Naše rodina byla StB poškozena, protože jsme měli v rodině tři emigračky,“ rozčiloval se do televizních kamer s tím, že jeho otec byl po roce 1968 pracovně postižen.

Poté Andrej Babiš zdůraznil, že dnes máme premiéra vzešlého ze svobodných voleb, po kterých se tehdy volalo.

„Nyní zažíváme nejlepší a nejsvobodnější období, jaké pamatujeme. Období unikátní v rámci celé historie naší země,“ zdůraznil Andrej Babiš. Zmínil ekonomickou prosperitu i fakt, že jsme sedmou nejbezpečnější zemí na světě. I řada lidí z ostatních evropských zemí podle něj objevuje kouzlo České republiky a stěhuje se sem.

„Česká republika je nejkrásnější země na světě a lidé v ní jsou kreativní, zruční, pracovití a nejlepší na světě,“ řekl Babiš v závěru svého projevu. A jako odkaz Listopadu 1989 shrnul: „Nemusíme spolu vždy souhlasit, jsme ale skvělá země plná skvělých lidí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…