Babiš: SPD i Piráti chtějí zůstat v opozici a my to máme odpracovat ve vládě. A to my uděláme rádi

21.12.2017 12:25

Před novináře předstoupili na tiskovém brífinku také premiér Andrej Babiš a místopředseda jeho hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Oba muži se vyjádřili k jednání o vládě.

Babiš: SPD i Piráti chtějí zůstat v opozici a my to máme odpracovat ve vládě. A to my uděláme rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Dnes jsme jednali s SPD a Piráty. Jednání byla velice konstruktivní a detailní. Jednali jsme velmi podrobně o programech našich stran i programovém prohlášení. Piráti ani SPD však nepodpoří naši menšinovou vládu při hlasování 10. ledna,“ poznamenal Babiš úvodem tiskové konference. Diskuze však mají i nadále pokračovat. „Jednání byla příjemná, v dobré atmosféře,“ dodal.

„Na všechna ta jednání připravil analytický tým podklady, kde jsme zanalyzovali překryv s naším volebním programem. A to je vždy ten hlavní materiál. Ze strany SPD jsme si vyslechli jejich konkrétní požadavky a představy. Jde jim o přímou volbu starostů, dále je to otázka odvolatelnosti politiků, hmotná odpovědnost politiků, zákon o referendu a poslední věc je záležitost, která je ze strany SPD stále opakována a my s tím máme principálně problém – je to zákaz islámu,“ poznamenal Faltýnek. 

„Pokud se týká jednání s Piráty, tak ti nám sdělili, že nechtějí být v žádné vládě. Nechtějí podporovat žádnou formou vznik žádné vlády. Chtějí však prosadit zásadní věci ze svého programu – například novelu Registru smluv, řešení exekucí, řešení oblastí daňových rájů. Naše absolutní priorita mimo služební zákon je zákon o liniových stavbách, kde Piráti přímo nabídli svoji verzi,“ řekl Faltýnek.

„Takže SPD i Piráti chtějí zůstat v opozici a my to máme odpracovat ve vládě. A to my uděláme rádi,“ řekl zřetelně závěrem tiskové konference Babiš. Poté odpověděl ještě na dotazy novinářů, kdy z pracovních důvodů zrušil dnešní schůzku s TOP 09. S představiteli strany se sejde po novém roce. 

„A co se týká druhého pokusu, to se musíte zeptat pana prezidenta,“ odpálkoval Babiš dotaz na nedostání důvěry. „10. ledna nám Sněmovna vysloví, nebo nevysloví důvěru, a potom si počkáme, zda nám pan prezident dá druhý pokus,“ řekl jasně Babiš, jehož nálada nebyla úplně dobrá. 

Babiš se pak vyjádřil i ke kritice Tomia Okamury ve směru k ministryni obrany Karle Šlechtové, kterou vyzval k omluvám za její výroky. Babiš se k celé věci nechtěl vyjadřovat. Závěrem se pak Babiš vyjádřil k otázce Farmy Čapí hnízdo, kdy celou kauzu považuje za komplot.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…