Babiš: Tahle země je v rozkladu. Ukecávám lidi, co berou půl milionu, aby ji přišli zachránit za 90 tisíc

24.01.2014 8:57

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle svých slov ukecává lidi s půlmilionovým platem, aby mu na Ministerstvu financí dělali náměstky. Dosazené lidi z ČSSD na ministerstva nechce. Přesto připouští, že premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na to tlačí a snaží se tam své lidi dostat. V rozhovoru pro Právo Andrej Babiš řekl, že pokud ČSSD prosazuje na ministerstva, která neobsadila, své náměstky, tak ANO bude chtít své na jejich.

Babiš: Tahle země je v rozkladu. Ukecávám lidi, co berou půl milionu, aby ji přišli zachránit za 90 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš říká, že náměstky z jiných stran v resortech ANO nechce. „Principiálně říkáme, že nechceme žádné stranické náměstky v resortech ANO. Tyto zvyky politických stran se nám nelíbí. Jednáme ale o tom, protože na to pan Sobotka tlačí,“ říká šéf hnutí ANO s tím, že náměstci musejí být odborníci.

„Návrhy kandidátů od sociálních demokratů jsme už dostali a ČSSD jsme vzkázali, že se na ně podíváme a dáme jim vědět. Sociální demokracie chce klíčové posty, které jim na resortech dávat nebudeme. A pokud k dohodě nedojde, budeme to v pondělí s předsedy řešit,“ vysvětluje Babiš a potvrzuje, že v takové situaci i ANO bude chtít poslat na ministerstva své lidi.

„Samozřejmě, pokud nám chtějí na ministerstva dát náměstky, tak my také chceme mít svoje náměstky jinde. To je logické. Pokud tedy dojde ke globální dohodě mezi stranami, tak to nevylučuji. Musí ale jít o odborníky,“ trvá na svém Andrej Babiš. Spor o stranické náměstky je tak jednou z prvních neshod v koalici.

Babiš hledá lidi v soukromé sféře

Andrej Babiš pro Právo uvedl, že on posoudí, kdo je vhodným odborníkem na místa náměstků a sám je také aktivně vyhledává. „Jednám s lidmi ze soukromé sféry, z nichž někteří berou 300 až 500 tisíc měsíčně, a snažím se je ukecat, aby mi přišli pomoci za plat náměstka, což je 90 tisíc. A představte si, že se ještě najdou takoví lidé, kteří tuto zkorumpovanou zemi v rozkladu chtějí zachránit,“ raduje se Babiš.

Šéf hnutí ANO Právu také řekl, že nesdílí Sobotkův argument, že straničtí náměstci jsou pro koaliční partnery zdrojem informací. „Náměstek má hlavně být někdo, kdo je schopný řídit určitý sektor v resortu. Potřebuji tam lidi na práci, ne aby tam byli kvůli informacím pro ČSSD. Ať si klidně její lidi chodí na porady vedení resortů. Nemáme problém poskytnout informace, koaličním partnerům poskytneme všechny. A nejen jim. Lidé, kteří platí daně, chtějí vědět, jak se s jejich penězi nakládá. Například by bylo zajímavé se podívat, za jakých podmínek a do jakých nemocnic putuje 260 miliard z VZP,“ převedl Babiš řeč do praktické roviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…