Babiš bude poslancům vysvětlovat své výhrady vůči řediteli GIBS

15.03.2018 8:22

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) bude dnes poslancům bezpečnostního výboru vysvětlovat své výhrady vůči řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalu Murínovi. Babiš už dřív uvedl, že k němu nemá důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.

Babiš bude poslancům vysvětlovat své výhrady vůči řediteli GIBS
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Jednání výboru se zúčastní i bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Murín, který absolvoval slyšení před poslanci už minulý týden. Podrobnosti ze slyšení ale nebyly zveřejněny. Účast potvrdil také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Vrcholní státní zástupci rovněž patří mezi kritiky GIBS. Babiš poukazuje na dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství, z nichž podle něho vyplývá Murínova nedůvěryhodnost. Vláda je dostala loni na jaře, tedy za premiéra Sobotky, záznam se ale podle Babiše ztratil.

Inspekce nedávno uvedla, že Babiš v únoru dvakrát při osobním setkání vyzval Murína, aby se vzdal funkce. Prý mu slíbil, že když to udělá, tak se jeho odchod obejde bez skandálu. Murín rezignaci odmítl. Do GIBS přišla kontrola ministerstva financí. Babiš veřejně řekl, že o prověrku požádal ministryni financí Alenu Schillerovou. Schillerová pak mluvila o více podnětech.

O přítomnost státních zástupců na jednání výboru žádal Babiš. Pozvána byla i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Účast do středečního odpoledne nepotvrdila.

Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…