Babiš dal ministerským právníkům nůž na krk. Nedovede si představit, že by se respirátory uvnitř zrušily

29.07.2021 22:06

Nejvyšší správní soud v úterý zrušil opatření Ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorách, není podle něj náležitě odůvodněné. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že právníci resortu pracují na tom, aby opatření bylo „napsané pořádně“. Neumí si představit, co by se stalo, kdyby se respirátory uvnitř zrušily. „Považuji to za nerozumné,“ uvedl.

Babiš dal ministerským právníkům nůž na krk. Nedovede si představit, že by se respirátory uvnitř zrušily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Aktuálně platné opatření Ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorách není náležitě odůvodněné, uvedl Nejvyšší správní soud, který proto v úterý opatření zrušil. Ministerstvu zdravotnictví nařídil doplnit odůvodnění povinného nošení respirátorů ve vnitřních prostorech.

Zásah vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku, předseda vlády důrazně varuje, že to by se mohlo negativně projevit na epidemické situaci. „Bylo by velice nerozumné, kdybychom respirátory a roušky v hromadné dopravě nebo v obchodech zrušili. Minulý rok jsme to zrušili prvního července a všichni si pamatujeme, jak to dopadlo,“ připomněl Babiš v Rádiu Z.

Nyní prý už právníci dělají vše pro to, aby opatření dostatečně odůvodnili. „Právníci Ministerstva zdravotnictví to teď napíšou pořádně,“ řekl Babiš, který sám nechtěl odhadovat, zda roušek vůbec někdy zbavíme. „Já nejsem ten, kdo rozhoduje. Musejí rozhodnout epidemiologové,“ podotkl.

Podle poslance Julia Špičáka (ANO) není potřeba toto rozhodnutí Nejvyššího správního soudu však naplnit bezezbytku. „Je to jen určitý právní výklad, že by se ministerstvo mělo bezezbytku řídit rozhodnutím soudu – i tento verdikt patrně může být napaden nebo zrušen,“ uvedl ve speciálu Českého rozhlasu Plus.

Zároveň si povzdechl nad tím, že po takovém vzoru od Nejvyššího správního soudu lze pak těžko po lidech chtít, aby nějaká rozhodnutí dodržovali a obecně akceptovali soudní verdikty. „To pak může říct každý, že má jiný právní názor a že na to kašle,“ dodal Špičák s tím, že ministerstvo doplní odůvodnění v řádném termínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…