Babiš hovořil v Bratislavě k výročí Československa. Já jsem takový případ, že to nevymyslíš, vtipkoval o své osobě

26.04.2018 16:30

Premiér v demisi Andrej Babiš dnes odpoledne pronesl v Bratislavě proslov ku příležitosti zahájení česko-slovenské výstavy ke 100. výročí vzniku Československa. Na akci samozřejmě nechyběli ani slovenský premiér Peter Pellegrini se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Jedná se o společný projekt českého Národního muzea a Slovenského národního muzea.

Babiš hovořil v Bratislavě k výročí Československa. Já jsem takový případ, že to nevymyslíš, vtipkoval o své osobě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

„Jsem moc rád, že můžu společně s našimi slovenskými přáteli zahájit tuto skvělou výstavu, která zachycuje sto let života Čechů a Slováků. Když vzpomínáme na sto let výročí, tak zmiňujeme hlavní milníky 1918, 1938, 1948, 1968, 1989 a 1993,“ řekl v úvodu premiér, který následně zdůraznil, že i když slavíme 100 let, tak společně jsme žili dohromady 75 let a 25 let žijeme v samostatných státech.

Podle Babišových slov je prý skutečně velmi důležité vzpomínat na zmiňované milníky a co vše Češi a Slováci společně zažili. „Když se řekne Československo, vznikají veké emoce. Někdo pociťuje hrdost, někdo vztek, nebo nostalgii,“ řekl premiér s tím, že pokud hodnotí zpetně dobu především mladá generace, měla by se více ptát těch, kteří tuto dobu prožili. „Hodnotit nějakou dobu dodatečně, bez toho abyste jí prožili je obtižné,“ míní premiér.

„Značka Československo je skvělá a ještě dnes plno lidí ve světě, ani neví, že jsme se rozdělili. Made in Czechoslovakia je skvělý brand. Brand našich výrobků a hlavně Czechoslovakia je také sláva, hlavně naších sportovců. A pokud něčeho lituji, tak toho, že jsme se rozdělili hlavně v tom sportu,“ upřesnil Babiš, který nechtěl rozdělení Československá komentovat. „Já sám jsem totiž takový specifický příklad. Vždy když letím v letadle a přistávám v Bratislavě, tak si říkám, že to fakt nevymyslíš,“ smál se premiér, který vzápětí rozesmál i část publika.

Můžeme být příkladem rozdělení i pro jiné státy ve světě v tom, jak jsme se pokojně rozdělili, je přesvědčen Babiš. „Někteří byly spokojeni, někteří naštvaní, ale už to máme za sebou. Faktem je, že k sobě máme a vždy budeme mít velice blízko, máme nadstandardně přátelské vztahy a tak to zůstane. Nikdy se to nezmění,“ je přesvědčen.

I když minulých 100 let je velmi důležitých, tak za mnohem důlěžitejší premiér v demisi považuje budoucnost. „Politici, kteří ovlivňují život našich občanů, hlavně od vzniku samostatných států , mají velkou odpovědnost. My máme velkou odpovědnost v Evropě a ta má své specifické problémy,“ uvedl Babiše, který zároveň vyzval politiky tomu, aby především společně bojovali za bezpečnost našich lidí. „Musíme bojovat i za zachování našich hodnot a kultury, to co vybudovali naši předkové,“ dodal.

Andrej Babiš se totiž jistý tím, že v tomto jsou Češi i Slováci v Evropě stále na jedné lodi. „Musíme bojovat ale i za lepší budoucnost Evropy, ta je težkopádná, těžko se rozhoduje a také stojí na jisté křižovatce, jako je Brexit a další,“ uvedl premiér a dodal, že pro nás společné je podstatné bojovat za naše ideály a nedovolit, aby se Evropa změnila k nepoznaní. „Je to důležité o to víc, že když už tady jednou nebudeme, tak až nás naše vnoučata budou hodnotit, budou si přitom říkat, že jsme se sice rozdělili, ale de facto jsme byli spolu a nikdo to nepoznal.

Podle organizátorů má výstava 15 tematických okruhů, které se zaměřují na dějiny Československa ve 20. století. Součástí bude i soubor různých dokumentů, mezi nimi například originál Mnichovské dohody, kterou bylo Československo v roce 1938 donuceno odstoupit část pohraničí nacistickému Německu.

Výstava, která je jedním z projektů společných oslav kulatého výročí, jež se týkají někdejšího společného státu Čechů a Slováků, potrvá na Bratislavském hradě do začátku září. Pak se přestěhuje do Prahy, kde bude slavnostně zahájena 28. října, v den výročí založení Československa v roce 1918.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…