Babiš, jak jste ho neviděli. Pomoc Ukrajině. A ne ledajaká

06.04.2022 22:06 | Ze sítí

Bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) požádal pražský podnikatel Aaron Günsberger, zda by mohl pomoci s financováním neprůstřelných vest pro Ukrajince. Na svém facebooku dnes oznámil, že zafinancuje 200 kusů, přičemž si je přijel samozřejmě i osobně vyzkoušet. Veřejnost ale velké nadšení nesdílela, připomněla mu, že ještě před nedávnem prohlašoval, že se nejdříve má investovat do českých občanů. Babiš ale vzkázal, že je třeba dělat kroky k tomu, aby válka skončila, a pomoct lidi chránit.

Babiš, jak jste ho neviděli. Pomoc Ukrajině. A ne ledajaká
Foto: Facebook Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš oznamuje, že pomůže s financováním neprůstřelných vest pro civilisty na Ukrajině

„Zdravím vás po krátké pauze ze zdravotních důvodů. Vidíte, nosím ty brýle,“ ukázal energicky Babiš na své tmavé brýle na očích, které nyní musí nosit po zákroku kvůli odstranění přebývající kůže na horních i dolních víčkách.

Poté se přesunul k hlavnímu sdělení ve svém videu, jímž je pomoc Ukrajincům: „V úterý ve čtyři ráno mi významný pražský podnikatel napsal, že už čtrnáct dní kontinuálně vyrábí tyto neprůstřelné vesty,“ pokračoval expremiér, který jednu z nich měl právě na sobě. „Je to pro ukrajinskou domobranu a pro civilní obyvatelstvo, a vyzývá mě, abychom to finančně podpořili,“ dodává.

Záběr následně střídá popis vesty pro ukrajinské dobrovolníky či pro armádní složky ze strany výrobce, který vyzdvihuje především jejich vysoce kvalitní zpracování, aby svého nositele ochránily před průnikem. Ve společnosti pracuje více než sto Ukrajinců, kteří s výrobou ochranných vest, vzniklou v reakci na ruskou agresi, pomáhají. „Vesta splňuje ta nejvyšší kritéria, je vyrobena právě pro válku na Ukrajině. Vyrobíme ji a kurýr ji odveze na slovensko-ukrajinskou hranici, další kurýři to převezou do oblastí, kde zuří největší ohniska bojů,“ vysvětluje jeden ze zaměstnanců, zatímco Babiš výrobě bedlivě přihlíží.

„Motivujeme tak Ukrajince, aby s prací pomáhali. A jsme hrdí, že můžeme pomáhat lidem, jako jsou hasiči a záchranáři, kteří nasazují život a zachraňují druhé potřebné,“ uvedl jeden z pracovníků.

„Takže my jsme se rozhodli, že firmu podpoříme. Je to velice záslužný čin,“ převzal si slovo předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který zafinancuje 200 kusů těchto speciálních vest.

Některé své spoluobčany však rozčílil, ozývaly se názory, že peněz pro Ukrajinu prý bylo dost.

„A kdo zafinancuje české občany, vše jde tak nahoru, že nebudeme mít co jíst, je mi ze všeho na nic, zlaté časy za KSČM, bylo lépe a byla jistota,“ povzdechla si komentující Štěpánka Němcová.

„Babiši, začínáte být na nejlepší cestě, jak přijít o voliče,“ připojil se Filip Kohout a dodal: „Stačí, že válkou žije celá vláda a opozice začíná taky. Probuďte se prosím. Tady dole pod Sněmovnou máme úplně jiné starosti. Stačí, že tu válku dotujeme, ať chceme, nebo ne, protože na to máme nekompromisní vládu. Vaše vesty nás fakt nezajímají. Měli byste je radši rozdávat našim policistům a ostatním,“ napsal.

Jiní se Babišovi vysmáli, že 200 kusů vest je žalostně málo. „To je akorát na kusy do PS. Babiši, vy jste génius,“ rýpla si Jana Zubková.

Diskutující si z Babiše stříleli, že se opičí po premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Mně to bylo hned jasné, že když jste viděl neohroženého p. Fialu, jak jede do Kyjeva, budete to chtít taky,“ napsala přispěvatelka do diskuse.

Premiér ve videu upozorňuje, že hnutí ANO vždy říkalo, že chce lidi ochránit a přispět k ukončení války. „My chceme, aby ta válka skončila, aby lidé přestali umírat. A budeme pomáhat. Pomáháme tady v Čechách, pomáháme ukrajinským matkám. Držme si všichni palce, aby ta hrozná válka skončila. Protože záběry, které chodí z Ukrajiny, jsou strašně otřesné, nepřijatelné,“ doufá Babiš, že se světoví lídři domluví a krveprolití skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…