Babiš jde příkladem. Jeho ministerstvo otevřelo informace o provozních nákladech ministerstva

16.01.2015 13:05

Ministerstvo financí začalo na internetu zveřejňovat údaje o svých provozních nákladech, fakturách, seznamu státních dotací nebo uzavřených smlouvách. Podle náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta je MF tak prvním ministerstvem v ČR, které taková data zveřejnilo.

Babiš jde příkladem. Jeho ministerstvo otevřelo informace o provozních nákladech ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Vedle toho je možné na novém portálu najít i údaje a zajímavosti o státním rozpočtu, daních nebo hazardu. Do budoucna plánuje MF zveřejnit i údaje například o nemovitostech státu. "Každý daňový poplatník má teď možnost si detailně zkontrolovat, jak s jeho penězi ministerstvo hospodaří," uvedl Wagenknecht. Náklady projektu byly podle něj prakticky nulové. "Toto nás stálo pouze práci kolegů a na otevřené platformě máme data. Nestálo to tedy skoro nic a přínos je pro veřejnost maximální," dodal.

Do projektu chce MF zapojit i další rezorty

Portál bude také sloužit k tomu, aby všechna data z MF byla soustředěna na jedné adrese. Data budou strojově čitelná a bude kontrolována jejich aktuálnost. Například státní rozpočet podle Wagenknechta byl dosud zveřejňován jen ve formátu PDF. Nově půjde rozpočet otevřít i v tabulkovém editoru. Podle MF mimo jiné i evropská směrnice určuje, že by tento rok měly veřejné instituce zveřejňovat data ve strojově čitelném formátu.

Do projektu chce MF zapojit i další rezorty. "Nechceme to každému nutit. Kdo bude mít zájem, tomu to poskytneme," uvedl Wagenknecht s tím, že nyní MF aktivně ohledně projektu komunikuje s Ministerstvem dopravy. Další jednání s rezorty budou podle něj pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…