Babiš je rizikem pro demokracii v Česku, varuje Rekonstrukce státu

22.04.2018 21:51

Ještě před pár dny Andrej Babiš opíral o Rekonstrukci státu, což je projekt nevládních neziskových organizací, svůj útok na českou politiku. Nyní aktivisté této platformy v rámci tzv. výzvy Mantinely demokracie odsuzují některé kroky jeho vlády. Premiér v demisi se sešel v pátek ráno se zástupci projektu, kteří jej chtěli přesvědčit, aby budoucí kabinet promítl zásady, které mají podle autorů sloužit jako pojistky proti rozpínání moci, do programového prohlášení.

Babiš je rizikem pro demokracii v Česku, varuje Rekonstrukce státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní interpelace na premiéra v demisi Andreje Babiše. Babiš často jakoby odpovídal na úplně jinou otázku

V roce 2013 si totiž Andrej Babiš dal za cíl prosadit do praxe protikorupční zákony Rekonstrukce státu, což se mu v některých případech podařilo. Server Aktuálně.cz informoval, že na protikorupčních zákonech se obě strany dokázaly v minulosti vždy dohodnout, jenže teď už to na hladký průběh nevypadá. „Pan Babiš nám tentokrát nic jednoznačně nepřislíbil. Říkal, že ty body, jak je máme napsané, jsou namířené jenom proti němu, a proto se mu nelíbí,“ uvedl garant iniciativy Pavel Franc, který by prý rád v jednání pokračoval.

Premiér v demisi Babiš však prý jednání zhodnotil pozitivními slovy. „Jako pokaždé jsem si je i dnes rád vyslechl. Vzhledem k tomu, že vyjednávání o nové vládě stále probíhají, zopakoval jsem jim, že platí, že jejich snahu podporujeme,“ řekl pro Aktuálně.cz premiér s tím, že schůzka se nesla v konstruktivním duchu a zástupci projektu ujistili, že mantinely demokracie jeho kabinet nepřekračuje.

Rekonstrukce státu přitom údajně v minulosti vládě v demisi vyčetla, že některé její kroky je ohrožují. Podle slov Pavla France totiž Babišovo vystupování nyní budí pochybnosti o budoucím vývoji demokracie v Česku. „Stal se dominantním hráčem politické scény, což s ohledem na jeho obchodní aktivity vytváří jistou míru rizika ohledně směřování demokracie v Česku. A rozhodně to minimálně vzbuzuje emoce a pochybnosti ze strany veřejnosti,“ dodal.

Původní zdroj ZDE.

Projekt Rekonstrukce státu patří také k největším kritikům takzvané systemizace, kvůli které v loňském prosinci skončila na ministerstvech řada vysokých úředníků včetně odborných náměstků. Iniciativa prý trvá na tom, že to vše vláda udělala navzdory služebnímu zákonu, který měl těmto vyhazovům po výměně vlády zabránit, a obešla tak zákon. Velmi kritizovala i tlak vyvíjený na odstupujícího ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…