Babiš mohutně posílil. Takto by podle tisícovky dotázaných nyní dopadly volby

22.10.2014 16:06

Počátkem října by hnutí ANO v případných sněmovních volbách získalo 31 procent hlasů, druzí sociální demokraté 24,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Ve stejném dotazníku o měsíc dříve přitom voliči dávali těmto vládním stranám téměř stejný počet hlasů - 28 procent, respektive 27,5 procenta. Půlprocentní rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami se pohyboval v rámci statistické chyby.

Babiš mohutně posílil. Takto by podle tisícovky dotázaných nyní dopadly volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

V září tak mezi voliči bodovalo ANO Andreje Babiše, zatímco ČSSD ztrácela. Výsledky ANO a ČSSD se v řadě průzkumů veřejného mínění CVVM vrátily ke květnovým hodnotám.

Zhruba stejných výsledků jako v květnu dosáhly v říjnovém šetření CVVM i další strany. Třetí KSČM má 13 procent, čtvrtá TOP 09 deset procent, KDU-ČSL 7,5 procenta, ODS 5,5 procenta a Úsvit 2,5 procenta.

Volební model představuje předpokládaný výsledek voleb. CVVM dnes zveřejnila i stranické preference. Ty na rozdíl od modelu zahrnují i lidi, kteří nejsou schopni nebo ochotni říct, koho podporují, nebo nechtějí k volbám jít. Preference tedy nevyjadřují předpokládaný volební výsledek. I v žebříčku preferencí vede hnutí ANO, a to s 21 procenty, ČSSD má 17,5 procenta, KSČM devět procent, TOP 09 sedm procent, lidovci pět procent, ODS čtyři procenta.

Ke sněmovním volbám by se počátkem října podle CVVM dostavilo o něco víc voličů než před rokem, kdy volební účast dosáhla 59,5 procenta. K volbám by šlo 62 procent dotázaných s volebním právem.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …