Babiš na Hrad, ohlásil Havlíček v Partii kandidáta ANO. A to nebylo vše. Rvačka s Vystrčilem

24.07.2022 12:43

Ta vaše podpora ve výši 160 miliard, to je jako zmrzlina přes sklo. Hezky to vypadá, ale nikdo ji neochutná. Ten váš deštník proti drahotě je děravý a navíc ještě kompletně nefunguje! Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) v nedělní Partii na CNN Prima News uhodil na předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Ten se ihned bránil. Napětí panující ve studiu by se chvílemi dalo krájet. Třeba ve chvíli, když Vystrčil prohlásil, že vláda pětikoalice „maká a nežvatlá“.

Babiš na Hrad, ohlásil Havlíček v Partii kandidáta ANO. A to nebylo vše. Rvačka s Vystrčilem
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miloš Vystrčil (ODS) a Karel Havlíček (ANO) v Partii.

V nedělní Partii Plus televize prima se střetli předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a dvojnásobný exministr průmyslu a dopravy, nyní místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Inflace stále roste, zdražování zrychluje a pánové debatovali o tom, jak se pomůže lidem a kdo za toto zdražování může.

„Lidem je potřeba říkat pravdu a ta pravda je taková, že Putin zaútočil na Ukrajinu a to má své důsledky. Jedním z nich je to, že rostou ceny energií a tím také potravin,“ řekl Vystrčil. Premiér Petr Fiala a další členové vlády podle Vystrčila mluví jasně a nelakuje věci na růžovo.

Havlíček to vidí jinak. „Vláda mlží a rozhodně neříká všechno,“ konstatoval. „Vláda navozuje příliš růžová očekávání, protože tvrdí, že nikoho nenechá padnout,“ zaznělo od Havlíčka. A dodal, že vláda sice slibuje lidem podporu, ale v praxi lidé nebudou platit za energie devětkrát víc než dnes, ale „jen“ osmkrát více. „To je výsledek energetického balíčku ministra (Jozefa) Síkely (za STAN),“ zlobil se Havlíček.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Vláda dnes lidem říká, že mají šetřit. A to je další věc, která Havlíčka zlobí. „Tyhle hraběcí rady nikdo nepotřebuje, lidé šetří sami,“ konstatoval. Kabinetu Petra Fialy vyčetl, že vůbec nepomáhá firmám, na rozdíl od programů v Rakousku či v Německu.


Screen: CNN Prima News.

Ale v tu chvíli se Vystrčil rázně ohradil. „Já nevěřím vlastním uším. Za poslední dva roky vzrostlo zadlužení České republiky o 900 miliard korun,“ upozornil. Vláda podle něj lidem pomáhá, zvýšila životní a existenční minimum a tím i další dávky. Ceny pšenice začaly klesat, což podle Vystrčila znamená, že by mohly klesnout i ceny potravin v obchodech, pokud na klesající ceny pšenice navážou i zemědělci a prodejci. Konstatoval, že vláda uvolnila na pomoc lidem až 160 miliard, a to nejen přes mnohokrát zmiňovaný příspěvek na bydlení.

Havlíček však vyrazil k dalšímu slovnímu útoku. „Když byla inflace 3 nebo 4 procenta, tak to podle vás byla Babišova drahota. Dnes, když je Česká inflace třetí neb čtvrtá nejvyšší v Evropě, tak je to najednou Putinova drahota. Takže je třeba si ujasnit, kdo za to může,“ doporučil Havlíček Vystrčilovi.

„Ta vaše podpora ve výši 160 miliard. To je jako zmrzlina přes sklo. Hezky to vypadá, ale nikdo ji neochutná. Ten váš deštník proti drahotě je děravý a navíc ještě kompletně nefunguje,“ obořil se Havlíček na Vystrčila.

A ten se znovu ohradil. „Teď se na mě asi někteří budou zlobit, ale já si nemyslím, že je tolik potřeba využívat klimatizaci. Šetřit budeme muset všichni, a já chci moc poděkovat všem, kteří to dělají,“ poklonil se Vystrčil svým spoluobčanům.  

„My jsme teď docela tolerantní k těm návrhům ze Sněmovny, protože je potřeba je projednat rychle, aby lidé mohli dostat podporu, ale na druhé straně musím říct, že ty zákony nejsou úplně dokonalé, zasloužily by si nějakou úpravu,“ pokračoval Vystrčil.

Podle Havlíčka je úsporný energetický tarif „legislativní paskvil“, ale i tak je třeba schválit alespoň něco, aby  lidé pomoc dostali. „Ale hlavně ta pomoc je nízká, je to málo. Toto kdyby bylo uděláno na jaře, tak je to v pořádku, ale teď ta situace, jaká bude na podzim, tak to lidem možná sníží náklady o 10 procent, ale možná o nic,“ hřímal Havlíček.

Upozornil, že když vláda ANO přicházela s covidovou legislativou, Senát se často velmi hlasitě ozýval. A teď by předpokládal, že se Senát bude chovat stejně.

Havlíček nabádal, že vláda musí pomoct lidem a firmám, a musí to udělat rychle, protože pokud to neudělá, hrozí, že řada lidí jeden měsíc přijde o práci a druhý měsíc jim přijde vyúčtování za energie o 300 procent vyšší než v předchozím období.

Vystrčil však trval na tom, že vláda opravdu lidem pomáhá a ještě pomůže. I když občas dělá chyby, rozhodně prý není pravda, že by kabinet Petra Fialy nedělal nic, jak tvrdí opoziční poslanci z ANO a SPD. „Ministři pracují, i když o tom možná tolik nemluví. Jak se říkávalo – makat a nežvatlat,“ zaznělo od Vystrčila.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu
.

Zdůraznil, že vláda dál plní plynové zásobníky a už je má naplněné na více než 70 procent, že sehnala kapacitu na LNG plynovém terminálu v Nizozemí a dělá i další věci. Na rozdíl od předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), která se mohla po řadu let snažit tu závislost snížit. „Ale Babišova vláda se místo toho plně spolehla na tok plynu z Ruska,“ řekl Vystrčil.

Havlíček oponoval, že je třeba pracovat s tím, kde se Česká republika geograficky nalézá. Je třeba vzít v potaz, že Polsko ustoupilo od propojení LNG terminálů na severu Polska s Českou republikou, protože tehdy polská vláda dospěla k závěru, že se jí to zkrátka ekonomicky nevyplatí.

Pánové věnovali pozornost i zamýšlenému nákupu moderních stíhaček F-35 z USA.

Podle Vystrčila je to věc k diskusi, ale v zásadě věc správná, protože v NATO existuje shoda na tom, že ozbrojené síly jednotlivých členských zemí půjdou tímto směrem.

Havlíček uznal, že nákup amerických stíhaček posílí spojenectví USA a Česka, ale podle jeho názoru je třeba se zamyslet nad tím, zda cena za posílení spojenectví nebude příliš vysoká.

Nakonec došlo i na blížící se přímou volbu prezidenta. Havlíček řekl, že jednoznačným kandidátem ANO na prezidenta je Andrej Babiš a o nikom jiném se v ANO ani neuvažuje. Jen se prý čeká, zda se pro kandidaturu rozhodne sám Babiš.

Vystrčil konstatoval, že on sám v tuto chvíli o prezidentské kandidatuře neuvažuje. Jeho prioritou prý je obhájit svůj post v Senátu. Věří navíc, že se ještě stále může najít další zajímavý prezidentský kandidát, kterého by teoreticky mohla podpořit i stávající vládní koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…