Babiš na zabijačce v Brně vysvětloval: To jsem trochu pos*al. Provokace od ČT...

23.01.2023 18:14

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) vyrazil do Brna, aby na Dominikánském náměstí pozval na zabijačku. Na místo dorazili příznivci i odpůrci. „Dostanete jelito a budete volit estébáka,“ zaznělo například z úst některých odpůrců. Píše o tom server iDnes.cz, ale i Novinky.cz a Echo24.cz.

Babiš na zabijačce v Brně vysvětloval: To jsem trochu pos*al. Provokace od ČT...
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš ve svém vystoupení před televizními kamerami

Na jelítko či jitrničku dorazilo podle serveru Echo24.cz zhruba 2000 lidí; čtyři sta bylo odpůrců, kteří se prostřednictvím píšťalek i transparentů snažili vyjádřit nesouhlas s Babišem. Odpůrci prezidentského kandidáta téměř zastínili i při jeho projevu, a to výrazným hlukem. Na místě musel zasahovat i antikonfliktní tým, kvůli drobným potyčkám na místě. 

Ještě před příchodem Babiše promluvila k účastníkům akce poslankyně Alena Schillerová (ANO), která skandovala „Babiš na Hrad“. Odpůrci na to začali skandovat „Pavel na Hrad“, hlasitě pískali, zvonili na zvonky a zněl i zvuk podobný siréně. Lidé měli transparenty proti Babišovi, na nichž bylo psáno „Konec lží“, „Babiše do koše“, „Spojence nedáme“, ale také „Andreji, mír za koblihy nekoupíš“ nebo „Buďte prosím slušný chlap“. Transparenty proti Babišovi měli lidé i v oknech na náměstí, kde se opět objevilo „Babiše do koše" nebo „Pavel na Hrad".

Babiš přišel na náměstí po 15:30 a od prvních slov jeho projevu se spustil hlasitý pískot, který neustal do konce jeho řeči. Babiš uvedl, že všechna média včetně iDnes, který spravují Babišovy svěřenské fondy, podporují jeho protikandidáta Petra Pavla a dělají mu kampaň. Dále řekl, že bude nová totalita. Uvedl také, že výrok vyřčený v debatě v České televizi týkající se pomoci Polsku při napadení, byla provokace. Podle serveru IDnes.cz zkritizoval Babiš také moderátora České televize Martina Řezníčka, který ho v nedělní debatě podle jeho slov dusil.

„Potom jsem to v ČT trochu posral, protože jsem neřekl, že bych poslal vojska na pomoc. Pak byl ten shitstorm, že bych nepomohl. Je to lež, já nejsem na mluvení, ale na konání. Tahle asociální vláda nedělá nic,“ nechal se slyšet Babiš.

Babiš v debatě řekl, že by při napadení Polska nebo pobaltských republik neposlal napadené zemi na pomoc české vojáky a že je potřeba mluvit o míru. Na bývalého premiéra se za tento nedělní výrok v České televizi strhla kritika, jeho výroky vyvolaly nelibost v Polsku a v Pobaltí. Babiš později svůj výrok korigoval a dnes ČTK řekl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil. Jen si nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka.

Podle Babiše, jak píše server Echo24.cz, vadí svým odpůrcům také kvůli tomu, že „Babiš nekrade“. „Kdyby kandidoval Putin a Babiš, tak ti nenávistní, kteří křičí na našich mítincích, by volili Putina. Když prohraju, tak budu dále předseda hnutí, a to hnutí rozhodne. Máme tam mnoho dobrých lidí, jeden je tady se mnou – Alenka Schillerová. My si po volbách sedneme a uvidíme, co dál,“ řekl Babiš ve svém projevu.

Na zabijačce pak lidé dostávali jitrničky, jelita, prejt i ovar. Babišova manželka Monika, jež ho do Brna doprovodila, pak podle serveru Novinky.cz rozlévala lidem svařené víno. Z reproduktorů jsou slyšet moravské lidové písně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…