Babiš nejdřív kňoural jak dítě, a pak nám začal vyhrožovat. Poslanec ČSSD popsal, co se dělo v zákulisí kolem spotřební daně

03.08.2014 7:47

Poslanec sociální demokracie Ladislav Velebný popisuje na svém profilu na ParlamentníchListech.cz „kňourání“ ministra financí Andreje Babiše (ANO), že za sebe do sněmovny nemá kvalitního náhradníka i jeho prý až dětsky hysterickou reakci, když bylo původně schváleno snížení spotřební daně na benzin a naftu.

Babiš nejdřív kňoural jak dítě, a pak nám začal vyhrožovat. Poslanec ČSSD popsal, co se dělo v zákulisí kolem spotřební daně
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Na hlavu poslance a místopředsedy Hospodářského výboru PSP ČR Milana Urbana (ČSSD) se za předložení návrhu o snížení spotřební daně na benzin a naftu snesla vlna kritiky. Sněmovna před pár dny pak opětovně hlasovala o zachování zelené nafty, k níž původně poslanci schválili i kontroverzní snížení spotřební daně z pohonných hmot.

Urbanův požadavek přitom nejdříve podpořila nejen opozice, ale i část sociálních demokratů. Jenže se k tomu okamžitě ozval ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poznámkou, že by to znamenalo výpadek státních příjmů o 14 miliard korun. V opětovném hlasování už návrh neprošel. Sociální demokraté, kteří byli původně pro návrh, změnili svůj názor a znovu zákon nepodpořili. Ministr financí Babiš tak dosáhl svého.

Reakce ministra Babiše byla až dětsky hysterická

„Když Milan Urban přišel s tím, abychom spotřební daň snížili u benzinu o 1,50 koruny a u nafty o 2,50 koruny, připadalo mi to správné a navíc ekonomicky obhajitelné,“ vysvětluje Velebný. Jenže podle něj se dostavila až dětsky hysterická reakce ministra financí, která ho prý překvapila. Na svém profilu se Velebný tak trochu opřel do ministra Babiše za to, že údajně neustále kňourá, protože by rád složil svůj poslanecký mandát, ale nemůže, jelikož nemá kvalitního náhradníka.

Celý text Ladislava Velebného ZDE.

„Vynechám kňourání, že nemá kvalitního náhradníka (gratuluji v této souvislosti Mgr. Petru Kvíčalovi, sociálnímu antropologovi, nyní 39 let, k tomu, že o něm předseda jeho strany oficiálně prohlásil, že není dostatečně kvalitním člověkem na to, aby velkého guru Ing. Andreje Babiše nahradil v poslaneckém mandátu),“ neodpustil si Velebný poznámku.

Nebudou splněny další sliby z volebního programu!

A poté prý ministr financí vše vzal do vlastních rukou. „Mohu vám říci, že ta opravdová argumentace pana Babiše byla velmi přímočará. V podstatě sociální demokracii řekl, že těchto 14 údajných miliard nedá ministrům za ČSSD a postará se o to, aby nebyly splněny další sliby z volebního programu. Že dobrovolní hasiči nedostanou ani korunu – to jenom pro příklad. Lidé by měli vědět, jak pan ministr financí vede stát jako firmu. Totiž, že mu je úplně jedno, jak se mají zaměstnanci, pro něj je podstatný jeho vlastní finanční výsledek. To není nic, co bych říkal s nějakým vztekem nebo emocí, takhle se v Čechách bohužel dělá politika posledních osm let. Jen by Andrej Babiš neměl dělat, že je něco lepšího, že je morálnější, čestný jako Mirek Dušín," píše poslanec.

„To není pravda, protože se chová stejně jako Mirek Topolánek, Marek Dalík nebo Petr Nečas, Jana Nagyová či Miroslav Kalousek, když si kupovali podporu nebo si ji vynucovali nějakým více nebo méně sofistikovaným nátlakem,“ doplnil Velebný informace k průběhu hlasování o spotřební dani na benzin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…