Babiš nemůže být lídrem pravice, znělo na Barrandově. A Vít Bárta vyslovil vážně varování

17.10.2013 21:56

Bude se pravice po volbách integrovat? Jakou bude mít podobu? Přežije ODS a TOP 09 následující volební období? Jaké jsou perspektivy malých stran? A může předpovídané slunečné počasí na konci příštího týdne ovlivnit výsledek voleb? O tom diskutovali ve vysílání TV Barrandov novináři časopisu Týden Jaroslav Plesl a Lukáš Bek spolu s politiky Vítem Bártou a Martinem Kubou.

Babiš nemůže být lídrem pravice, znělo na Barrandově. A Vít Bárta vyslovil vážně varování
Foto: repro, tan
Popisek: Vít Bárta a Martin Kuba na televizi Barrandov

Ač předvolební průzkumy předvídají nebývalý pád ODS a naopak s TOP 09 to nevypadá, že by se chystala do propadliště dějin, Lukáš Bek se domnívá, že právě Swarzenbergova strana se nemůže stát pilířem obnovené pravice. Její předseda Karel Schwarzenberg je totiž již starý a dříve či později se zkrátka odebere do politického důchodu a místopředseda strany Miroslav Kalousek je sice mimořádně schopný politik, avšak rovněž i mimořádně neoblíbený.

V příštím volební období tak Lukáš Bek předpokládá vzestup jiné pravicové strany, což ovšem podle něj nutně nemusí být ODS. Rovněž nepředpokládá integraci ODS s TOP 09, neboť v obou stranách panují silné osobní animozity.

Podle Víta Bárty jsou vysoké preference Babišova hnutí jen dočasnou náladou; na závěry o možné integraci pravice je příliš brzy. Martin Kuba ocenil vysokou úroveň kampaně hnutí ANO s tím, že dobře akcentuje aktuální témata, a nepochybuje, že tato kampaň přinese výsledek. Hnutí však považuje za vnitřně různorodé a vzhledem k tomu, že podle něj nelze politické změny provádět rychle, mezi voliči i členy hnutí se rychle rozšíří deziluze z reality. Přesto, že hnutí ANO může být dokonce druhou nejsilnější stranou ve sněmovně a vymezilo se proti sociální demokracii, považuje úřadující šéf ODS Martin Kuba současné diskuse o možné spolupráci za předčasné. Ač nevylučuje možné programové průniky, znovu akcentoval údajnou neprůhlednost ANO: „Podstatná je nejednotnost hnutí zevnitř,“ uvedl.

Podle Víta Bárty, kandidujícího za Okamurův Úsvit, je pro případnou spolupráci na pravici podstatná názorová shoda. „Úsvit navrhuje změny ve volebním systému, posunutí politiky blíže reálně lidem,“ zopakoval prioritu uskupení okolo Tomia Okamury.

„Nedovedu si představit, že by se Babiš stal lídrem pravice,“ ohodnotil možnosti integrace pravice okolo hnutí ANO Lukáš Bek z Týdne. Podle něj politika není firma, ale „pan Babiš si to nedovede jinak představit“. Kvůli tomu ani nebude mít miliardář snahu o integraci pravice, neboť je zvyklý rozhodovat o vedení a spolupracovnících, což v politice není snadné, je nutné dojít ke konsensu.

Nové strany, tvrdí Bárta

Anketa

Kdo Vás více zaujal?

hlasovalo: 445 lidí
Podle Víta Bárty výsledky voleb budou úplně jiné než přání voličů. Karel Schwarzenberg a Miroslava Němcová již naznačili možnou podporu vládě ČSSD, a to je přesně to, co si voliči nepřejí, zdůraznil. Podle něj nové strany musí společně směřovat ke změně volebního systému.

Martin Kuba zmíněnou podporu hypotetické vládě ČSSD ze strany ODS omítl odhadnout, nicméně kontroval, že podle něj volič naopak chce stabilní politické prostředí, jež mu může poskytnout dle jeho názoru jen „široká politická dohoda, která umožní vládu s podporou stabilních demokratických politických stran, která může dát zemi výhled na dalších dvacet let“. Netroufl si však dopředu odhadnout, zda se bude ODS účastnit případné „protibabišovské koalice“.

Podle Lukáše Beka je otázka povolební situace rovněž otevřena. Může dojít k situaci, že levice (ČSSD a KSČM) bude mít ve sněmovně mírnou menšinu, ovšem zbytek sněmovních lavic bude tak pestrý, že si jej v jedné koalici dost dobře nedovede představit. Moderátor Cibulka se zeptal Víta Bárty, zda se opět bude chtít podílet na „krádeži volebního vítězství ČSSD“. Ten odpověděl, že po zkušenostech Věcí veřejných nechce spolu s Úsvitem vstupovat na „minové pole politicko ekonomických mafií“ a je ochoten nanejvýše jednat o podpoře vlády, která přijme hlavní body politického programu Úsvitu, tedy zejména reformu volebního systému a „ekonomické odpovědnosti ministrů, jako mají starostové“.

Na Martina Kubu se moderátor Plesl obrátil s otázkou, zda si umí představit integraci pravice pod vedením Václava Klause. Současný šéf kdysi Klausovy ODS však považuje bývalého prezidenta za štěpitele pravice. ODS má prý ambici být opět nejsilnější pravicovou stranou.

Podle Lukáše Beka je však pravice v rozkladu a ten bude pokračovat i po volbách, impulzem k její renesanci by mohla být mimořádně neoblíbená levicová vláda. Každopádně její integrace a obnova je otázkou dlouhého časového období, přinejmenším jednoho volebního. Martin Kuba se přiklání k střídání silných levicových a pravicových vlád, zopakoval tradiční stanovisko své strany. Naopak Vít Bárta se kloní k postupné integraci a spolupráci malých subjektů na programové bázi, aby nedocházelo k další deziluzi voličů.

Na závěr moderátor diskusi odlehčil tématem souvislosti počasí a volební účasti. Oba politici apelovali na účast, když Vít Bárta zmínil možnost volit i mimo místo trvalého bydliště. Podle Lukáše Beka se vliv počasí „řeší před každými volbami, ale nikdy po volbách“, takže těžko posoudit jeho skutečný dopad.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…