Babiš nezískal důvěru pro vládu, ale moc si udrží, píší na Slovensku

17.01.2018 13:07

Český premiér Andrej Babiš nezískal důvěru Poslanecké sněmovny pro svou menšinovou vládu, ale moc si prozatím udrží, napsal dnes slovenský tisk. Podle listů o podobě kabinetu spíše rozhodne druhé kolo prezidentských voleb a v případě vítězství Jiřího Drahoše nemůže Babiš očekávat takové ústupky jako od současné hlavy státu Miloše Zemana. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš nezískal důvěru pro vládu, ale moc si udrží, píší na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

„Babiš zdánlivě utrpěl dvě politické prohry. Mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům vydat ho ke stíhání pro podezření z podvodu při čerpání evropských dotací a jeho vláda nedostala v Poslanecké sněmovně důvěru. Neznamená to, že by lídr vítěze říjnových voleb ANO musel v nejbližší době odevzdat moc,“ napsal list.

Deník připomněl, že prezident Zeman slíbil Babišovi, že mu dá čas, aby získal potřebné hlasy a že ho premiérem jmenuje znovu. „Pokud Zeman příští víkend prezidentské volby prohraje, od jeho soupeře Jiřího Drahoše takové ústupky Babiš očekávat nemůže,“  uvedlo Sme.

Deník Pravda napsal, že Babišova vláda podle očekávání nezískala důvěru a nejzajímavější na tom je, že v Česku se tím prakticky nic nemění. „Vzhledem k tomu, jak k výsledku říjnových parlamentních voleb přistupuje tandem Andrej Babiš – Miloš Zeman, o české vládě rozhodne spíše druhé kolo prezidentských voleb,“ poznamenal list. Dodal, že Drahoš, který by díky podpoře neúspěšných kandidátů na post hlavy státu mohl smazat ztrátu na Zemana z prvního kola prezidentských voleb, opakovaně uvedl, že trestně stíhanému politikovi by sestavování vlády nesvěřil.

„Pokud se oligarchie definuje jako vláda skupiny bohatých lidí, pak Česká republika technicky vzato je oligarchií. Vládne bohatý podnikatel, který svou hospodářskou moc rozšířil o mediální a nakonec o politickou, i bez pověření Parlamentem. Jeho společníkem je prezident, který zastupuje zájmy dalších bohatých podnikatelů a lobbistů cizích hospodářských zájmů,“ napsala Pravda. Poznamenala, že Babiš i Zeman se opírají o svou popularitu u veřejnosti a oba odsouvají stranou Parlament.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …