Babiš o „opisovateli“ Krčálovi: Já jsem zvědav hlavně na reakci médií, jestli to proběhne jako u paní Malé

17.07.2018 13:54

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Opisování. Na perech odsuzujících bývalou ministryni Malou ani nestačil zaschnout inkoust a už je tu nová opisovací aféra, tentokrát u ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála za ČSSD. Zprávu přinesly Seznam Zprávy.

Babiš o „opisovateli“ Krčálovi: Já jsem zvědav hlavně na reakci médií, jestli to proběhne jako u paní Malé
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

V bakalářské práci, již Krčál napsal v roce 2006 na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, je mnoho stránek stejného textu, který už dříve napsal jiný autor. V některých kapitolách včetně úvodu jsou celé stránky přímo „překlopeny“ z jiné bakalářské práce. Krčál titul používá.

Anketa

Je dobře, že se Donald Trump snaží vyjít s Vladimirem Putinem, i když mu za to v USA nadávají?

98%
2%
hlasovalo: 15699 lidí

Krčál se ve vyjádření pro Seznam podivoval, jak k tomu mohlo dojít. Tvrdí, že měl přísného vedoucího a na práci dělal poctivě. Jeho vedoucí práce František Vízdal v posudku uvedl, že „odborná úroveň práce je výborná a ve srovnání s jinými pracemi vysoce nadprůměrná“, dokonce napsal, že autor pracoval samostatně, odpovědně, iniciativně a s entuziasmem.

Podle programu na kontrolu plagiátů pochází až 14% Krčálovy práce z neocitovaných pramenů. Pro srovnání, u Malé to bylo „pouhých“ 5%. A další podobnosti Krčálovy práce tento program ani neodhalil. Krčál tak vydává fakta, získaná z knih a jiných prací za svá zjištění. Podle Seznamu se práce nejvíce podobá textu studentky Marie Doležalové, která absolvovala stejnou univerzitu o rok před Krčálem. Ministr uvádí, že si vzdělání doplňoval ve 40ti letech věku.

Pro iDnes se k celé věci vyjádřil velmi krátce i Andrej Babiš. „Já jsem zvědav hlavně na reakci médií, jestli to proběhne jako u paní Malé. U mě je to bez komentáře a čekám na vaše reakce,“ přehrál Babiš balon na novináře.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se také svěřil iDnes. „Tak jako jsem řekl i k paní Malé, je třeba, aby pan Krčál vše vysvětlil,“ míní. Další místopředseda, Jiří Zimola chce také počkat na ministrovo vyjádření, které má přijít dnes v 15:00 na tiskové konferenci. Jan Hamáček se s ministrem prý sešel, ale ještě neřekl, zda může Krčál zůstat ve vládě.

Z opozičních stran reagoval například Jiří Pospíšil za TOP09. „Otázka diplomové práce je otázka etická. Doufám, že se tím předseda vlády bude zabývat a bude reagovat,“ řekl předseda této strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…