Babiš ocenil německého prezidenta: Silné gesto přátelství

27.08.2021 17:53

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes setkal s premiérem Andrejem Babišem. Hovořili prý spolu o vývoji pandemie v ČR i v Německu, o zelené transformaci, dopravní infrastruktuře nebo o českém předsednictví EU v příštím roce. Babiš také ocenil Steinmeierovu návštěvu v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde mají památník čeští parašutisté, kteří odstranili říšského protektora Reinharda Heydricha.

Babiš ocenil německého prezidenta: Silné gesto přátelství
Foto: Hana Brožková
Popisek: Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

„Velmi jsem ocenil jeho návštěvu v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde Steinmeier uctil památku československých výsadkářů. Je to silné gesto přátelství,“ prohlásil podle informací serveru Novinky.cz premiér Babiš poté, co Steinmeier jako vůbec první německý prezident kryptu navštívil.  

Dle Babišových slov oba politici jednali o ekonomických záležitostech a zahraničně-politických tématech, například o českém předsednictví EU v příštím roce. Babiš uvedl, že tématy byly „hlavně vývoj pandemie covidu v ČR i v Německu, zelená transformace, dopravní infrastruktura, hospodářské vztahy“.

Steinmeier přijel do Česka ve středu netradičně vlakem a během čtvrtka se mimo jiné setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce s Babišem ještě v pátek odpoledne zamířil do Ústí nad Labem, kde spolu s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD) navštíví expozici o česko-německém soužití s názvem Naši Němci.

„Byla to historická návštěva a já si moc vážím toho, že tady pan prezident strávil tolik času a vedl s námi zajímavé a hodnotné rozhovory. Česko-německé vztahy ušly za jeho působení dlouhou cestu a já jsem rád, že máme dnes s našimi sousedy tak vřelé vazby na všech úrovních,“ řekl k návštěvě německého prezidenta Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …