Babiš pěkně brutální: Sobotka? Jen kecy v kleci. Jarda Jágr a jeho kámoška, no to je skandální. S ČT to je jinak. Ježišmarja, koalice s Okamurou...

27.09.2017 12:50

Známá diskusní relace moderátora Štrunce na webu Info.cz přivítala předsedu hnutí ANO a hlavního favorita sněmovních voleb Andreje Babiše. A jednalo se o skutečně pozoruhodné vystoupení. Babiš mimo jiné obvinil novinářku Sašu Uhlovou ze lži a připomněl několik pikanterií z politické minulosti Miroslava Kalouska.

Babiš pěkně brutální: Sobotka? Jen kecy v kleci. Jarda Jágr a jeho kámoška, no to je skandální. S ČT to je jinak. Ježišmarja, koalice s Okamurou...
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Moderátor se chtěl Babiše na úvod ptát na jeho trestní stíhání, bývalý ministr financí však od počátku dával najevo, že se o tomto tématu bavit nehodlá.

Babiš nejprve odmítl odpovědět, zda si od policistů převzal obvinění. „Je úplně jedno, co vám odpovím, zase se to bude řešit. Pořád se bude říkat, že Babiš něco udělal špatně. Neudělal jsem nic špatně,“ řekl.

Čapí hnízdo podle něj slouží lidem a všichni se tam mohou přesvědčit, kam těch padesát milionů z dotací společně se stovkami milionů od soukromých investorů byly investovány. „Ale ty tisíce miliard, které se tady rozkradly za těch tradičních demokratických stran, ty už nikdy nenajdete,“ dodal s úsměvem.

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

Pak se Andrej Babiš, aniž ho k tomu moderátor vyzval, sám přesunul k jinému tématu. Ukázal na kameru brožuru, kterou sepsal. Jmenuje se „Moje bilanční schůzka s premiérem bez premiéra“ a sepsal do ní to, co by řekl premiérovi, kdyby za ním přišel na bilanční schůzku na ministerstvo financí, tak jako nyní obchází jeho kolegy.

„A ať ukáže Sobotka, co v té vládě udělal on. Nic neudělal. Jen měl kecy v kleci a ani tu vládu neuměl řídit,“ mával textem.

Moderátor se snažil udržet u tématu převzetí obvinění, ale Andrej Babiš si místo toho vytáhl jiný připravený dokument a do otázky začal na něm ukazovat, jak zadlužil českou ekonomiku on a jak jeho předchůdci Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka. „Sobotka, Kalousek, tisíc miliard dluhů, lidi,“ shrnul s významným pohledem do kamery.

CELÝ POŘAD ZDE

Moderátora pak ještě zajímalo, zda se jej na téma Čapí hnízdo ptají lidé na náměstích, kam jezdí s kampaní. „Ne. Nezajímá je to. Já je tam vždycky akorát pozvu, oni tam přijdou a jsou nadšení. Hlavně děti,“ ujistil Babiš. A plynule navázal: „Byla tam i kámoška Jardy Jágra a hned byl z toho skandál, že si Jarda Jágr tohle dovolil, no to je skandální,“ nechápal. I to je podle něj živení pseudokauzy Čapí hnízdo.

Moderátor pak téma opustil a zajímalo jej, proč Babiš odmítl účast v předvolební debatě České televize. Babiš se podivil, že on žádnou debatu ČT neodmítl. Již v dubnu prý slíbil na stejný termín účast v debatě TV Nova. „Nabídli mi to, já jsem souhlasil, napsal jsem si to do svého jezevčíka, to je kalendář, a mám to domluvené. Česká televize mi napsala 11. září,“ vysvětlil. Do veřejnoprávní televize prý půjde v rámci série předvolebních debat k jednotlivým tématům, kde bude debatovat o ekonomice.

Moderátor Štrunc pak připomněl, že politici ostatních stran odmítají být s Babišem ve vládě, pokud bude za Čapí hnízdo obviněn. „No tak to si asi zařídili, abych byl obviněn, aby to mohli říkat,“ usmál se Babiš. Řešením je podle něj to, aby lidé dali ANO tolik hlasů, aby jej ostatní nemohli obejít.

Následně mu moderátor citoval názor novináře Pavla Šafra, že Babiš chce sestavit „koalici hrůzy“ s komunisty a Tomio Okamurou. Babiš již během dotazu nevěřícně kroutil očima a opakoval „ježišmarja“. A pak s úsměvem reagoval: „Pavel Šafr, to je ten psychopat, se kterým jsme se soudili, a pak vzal tu žalobu zpět a ještě mi musel zaplatit pokutu“. Připomněl, že Šafr o něm kdysi v deníku Blesk jako šéfredaktor zveřejnil 24 lží, a dodnes za to probíhají žaloby. „Je to totální hejtr, který na mě vymýšlí mraky lží,“ dodal.

K tématu koalice hrůzy pak s posměškem dodal, že s komunisty a Okamurou do koalice určitě nepůjde. Nedovede si představit, že by byl ve vládě s Okamurou, který podle něj nemá jiný program, než migranty. Navíc prý rozhodně odmítá jeho nápad na referendum o vystoupení z EU.

Ohledně komunistů pak dodal: „Podporu s komunisty tu dojednával jen pan Kalousek s Paroubkem“. „To jen abychom připomněli divákům ty demokratické strany, pana Kalouska, symbol korupce, který říká, že největší ohrožení demokracie je Babiš a koalice hrůzy s komunisty,“ mával zaťatou pěstí. „A kdo chtěl dělat podporu s komunisty – no přece Kalousek,“ dodal s úsměvem.

„Oni říkají, že ti voliči, co volí komunisty, jsou nějací méněcenní. Já nevím proč, když je volí, tak nechť je volí,“ nechápe.

Moderátor pak zcela obrátil list otázkou, proč Babiš začal podnikat v zemědělství. Babiš to vysvětlil tak, že hned po vysoké škole začal ve svém prvním zaměstnání působit v oddělení hnojiv. „Celý život jsem v hnojivách,“ shrnul svou kariéru.

V devadesátých letech se podle něj zemědělství zanedbávalo. „Pan Klaus řekl, že všechno dovezeme, proto dneska to máslo stojí, kolik stojí,“ připomněl. Pokračoval výčtem, že někdejší bramborářská velmoc není soběstačná v bramborách, ani v ovoci, ani v mase. „Proč? No protože Klaus a tradiční politické strany řekli, my na zemědělství kašleme,“ objasňoval. „Ona to není moc velká voličská základna, tak nám je jedno, jestli tady uživíme tento národ a naše děti,“ pokračoval ve vhledu do uvažování Václava Klause a tradičních stran.

Kdyby tito politici dali vyšší dotace na ovoce nebo brambory, tak by podle něj nemuseli zemědělci pěstovat řepku. Zažil to prý on sám při svém podnikání, když mu zemědělci museli platit za hnojiva s roční splatností, protože jim nikdo nepomohl překlenout těžké časy.

Poznámka redaktora o filmu „Selský rozum“, který se zabýval Babišovým podnikáním v zemědělství, Babiše přiměla k dalším pobaveným grimasám. „To nechal natočit sociální demokrat pan Patočka, který si v těch takzvaných hacknutých mailech pana Sobotky říkal o místo tajemníka pro dovoz běženců a jejich integraci,“ připomněl šéfredaktora Deníku Referendum a bývalého předsedu Zelených. „A tento pan Patočka podvedl Českou televizi a řekl jí, že bude točit film o českém zemědělství, a přitom natočil totálně negativní, vylhaný film o mně. Vystupují v něm lidi, kteří nás okradli o stovky milionů, jako pan Rada z Jevišovic. My jsme museli převzít jeho firmu a on je to lhář, podvodník a demagog. Stačí si jenom nalistovat, co všechno má za sebou – Ropák roku, hrozilo mu šest let vězení za podvody a tak dále,“ popsal svého kritika z dokumentu.

Je to podle něj zjevná kampaň, což si myslí nejen on, ale vyšetřuje to i Úřad pro dohled nad politickými stranami. Film samotný je podle něj akcí ČSSD.

Součástí kampaně jsou podle Babiše i články, které o poměrech v jeho továrnách napsala novinářka Saša Uhlová. „Ano, Saša Uhlová alias Tožičková,“ připomněl Babiš tvrzení, že v jeho drůbežárně musí zaměstnanci pracovat v zimě a nemohou si dojít na toaletu. A dodal: „Je to všechno lež“.

Vytáhl si podklady a spustil: „Paní Tožičková alias Uhlová pracovala ve Vodňanech 114 hodin za 9608 korun hrubého, to je čtrnáct směn. A ona lhala, že ten příjem byl za měsíc. Ale kdyby odpracovala celý měsíční fond, tak by dostala 19.500. Dělnická mzda ve Vodňanské drůbeži je 23.210 korun měsíčně,“ prohlásil majitel Agrofertu.

Z poznámek pak začal její tvrzení rozporovat. Nemožnost napít se během směny podle něj například vychází z veterinárních předpisů. Vedení drůbežárny prý odmítá, že by se nemohla více než šest hodin napít, přestávky se prý dělají po dvou hodinách. Celkem je to během osmihodinové směny 45 minut, tedy o 15 více než stanovuje zákon. Vyjádření podpořil i šéf vodňanských odborů. „Za Babiše se máme líp, rostou odměny, dostáváme benefity a s vedením firmy se dá mluvit o delší dovolené,“ citoval jeho slova.

Šéf odborů Středula, což je prý zástupce ČSSD, podle Babiše přijel do Vodňan a štval zaměstnance a odborové předáky proti vedení firmy. „Takže Uhlová lže, je to jasně dokázáno a je to součást kampaně.“ Dodal že, „kampaň je organizovaná dobře známou socanskou agenturou“.

Pak přešel moderátor Štrunc k tématu zajišťovacích příkazů finanční správy, které někteří ministři začali kritizovat. Babiš sám byl ve věci zainteresován známou nahrávkou, kde o úřednících finanční správy ještě jako ministr vykládal, že „naši klekli na tu FAU Přerov“.

I jeho nástupce Ivan Pilný uvedl, že „zlikvidovaným firmám se omlouvá“. Jakékoliv další kroky odmítl, ale Babiš i tak jeho postup nechápe. Není prý důvod se komukoliv omlouvat. „Není žádné pravomocné rozhodnutí soudu, které by řeklo, že finanční správa zlikvidovala nějakou firmu.“

A ke konkrétnímu případu firmy FAU uvedl: „To je banda podvodníků, kteří podváděli náš státní rozpočet, jeli už v lehkých topných olejích, takže tu podváděli dvacet let. Paní Lorencová o tom napsala knížku Krvavé oleje,“ doporučil divákům. A pokračoval: „Tahle firma FAU podvedla náš stát o 830 milionů. Vás taky, vy určitě platíte daně,“ obrátil se moderátora, který horlivě přikývl, že ano.

Soud si podle něj myslel, že státní správa neměla zajistit 315 milionů. „Jenomže oni by pak ukradli celých 830 milionů a nezaplatili by nic,“ myslí si exministr financí. Podle něj jde v takových případech o čas.

A pak připomněl, že zajišťovací příkazy zavedl šéf Finanční správy Janeček, když působil v Českých Budějovicích za ministra Kalouska. „A od Kalouska za to tehdy dostal patnáct tisíc odměnu,“ informoval diváky.

„Je to boj proti karuselům, které nás okradou ročně o osmdesát miliard na DPH. A to jsou peníze daňových poplatníků,“ dodal. Určitě prý příkazy nejsou zneužívány. „Celní správa prostě zajišťuje peníze. A co by je nezajišťovala, když jsou to naše peníze a ty firmy jsou podvodné,“ nechápe předseda ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…