Babiš podle Komárka rozhodně není diktátor. To spíš Kalousek nebo Paroubek

16.12.2013 18:03

Poslanec Martin Komárek v pořadu hlavní stanice Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu obhajoval svou loajalitu k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Zároveň prozradil, že podle jeho názoru, coby tiskového odborníka hnutí, nepředstavuje budovaný mediální dům předsedy Babiše problém pro zpravodajský trh.

Babiš podle Komárka rozhodně není diktátor. To spíš Kalousek nebo Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Moderátor Veselovský nejprve položil otázku, zda zveřejněním blogu „Sněmovna očima normálního člověka: Kydy a trotlové“ podle svého názoru přispěje Martin Komárek ke zvýšení politické kultury, jak sliboval před volbami. Ve zmíněném článku zveřejnil SMS korespondenci se svou manželkou, která mimo jiné napsala: „Az tenhle trotl skonci, tak bude ještě jeden a potom ty? … To jsou strasny kydy. Ty necemu z toho rozumis nebo ti něco prijde dulezity??? Ja ne.“

„Bohužel tak mnozí lidé Poslaneckou sněmovnu vidí. Vy víte sám, že poslanec je nejméně populární povolání“, reagoval Martin Komárek.

Poslanec Komárek se neúčastnil projednávání státního rozpočtu pro nadcházející rok v prvém čtení, jelikož byl na dovolené u moře. „Podcenil jsem mediální a symbolickou hodnotu tohoto hlasování," pravil s tím, že svou dovolenou projednával s předsedou klubu. Chybu vidí v tom, jak jeho absence působila navenek.

Naše hnutí není firma

Moderátor se poslance se zjevnou narážkou na předvolební heslo zeptal i na to, jak vypadá, když je politické hnutí řízeno jako firma. „Proč myslíte, že je naše politická strana řízená jako firma?“ kontroval poslanec. „Je řízena tak, že zasedá výbor a předsednictvo,“ objasnil s tím, že předsedův hlas je sice výrazný, ale ne diktátorský, a že je hnutí řízeno demokraticky. Předseda hnutí ANO nemá diktátorské sklony jako „Kalousek a Paroubek“, zdůraznil Martin Komárek. „Stranu nelze řídit jako firmu,“ dodal. Heslo považuje za nadsázku.

Andrej Babiš minulý týden prostřednictvím Hospodářských novin Martinu Komárkovi vytkl jeho poznámky na Facebooku směřující proti jakosti potravin produkovaných Babišovými společnostmi. „Jako poslanci mi to nevadí, jako členovi ANO ano,“ objasnil svůj postoj poslanec Komárek s tím, že „nechce poškozovat značku ANO“. „Samozřejmě to byl vtip,“ uvedl a dodal, že s podobnými žertíky nebude pokračovat. Babišův postup ovšem nepovažuje za střet zájmů. „Ale on mi neříkal, že toho mám nechat," ohradil se.

Babiš se nekritizuje

Nicméně poslanec svou činnost na Facebooku utlumil. Poslední jeho příspěvek je ze 4. prosince. „Makám ve sněmovně," vysvětlil výpadek. „Jsem tam [na sociální síti – pozn. PL] brán jako kontroverzní osoba. Lidé, kteří tomu rozumí, mi radili, ať píši něco inteligentního o politice a vynechám zneužitelné posty," naznačil směřování svých budoucích příspěvků poslanec Komárek, sám sebe označující za „humoristu“.

Budované mediální imperium předsedy hnutí Andreje Babiše stranický tiskový odborník a někdejší novinář nepovažuje za problém. „Rozhodně podle našich zákonů je v pořádku,“ uvedl. Nejvlivnější jsou televizní stanice, sociální sítě a pak tisk. „Nemůže mít rozhodující vliv, když nemá televizní stanici, nota bene velkou. Ani s ní by však podle Martina Komárka Andrej Babiš nezískal nebezpečný vliv. „Nedovedu si představit, že s jednou televizí by to problém byl, když nebude pokřiveno konkurenční prostředí a nebude mít nikdo informační monopol,“ řekl s tím, že tato hranice nepřijatelného vlivu je podle něj jasná, jen ji neumí nyní říci v paragrafovém znění.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…