Babiš považuje vládní krizi za vyřešenou

17.05.2017 20:35

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) považuje vládní krizi za vyřešenou. Pokud bude mluvit s prezidentem Milošem Zemanem, požádá ho, aby ho odvolal z vlády a jmenoval ministrem financí poslance Ivana Pilného (ANO). Důvody pro své odvolání dnes ale označil za vylhané a kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že mluví v souvislosti s ním o podezření z daňových úniků, píše ČTK.

Babiš považuje vládní krizi za vyřešenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Pokud budu mít příležitost, já pana prezidenta požádám, aby akceptoval tuhle dohodu, aby mě odvolal, aby jmenoval pana Pilného za ministra financí. To je nejlepší řešení. Ministerstvo financí musí pracovat dál,“ řekl Babiš. Očekává, že z ministerstva odejde do konce měsíce. Nepředpokládá, že by poté nějakým způsobem měl vliv na ministerstvo, ani jako poradce.

Své odvolání z vlády považuje Babiš za nespravedlivé. Z vyvolání vládní krize znovu obvinil ČSSD, sociální demokraté tak podle něj reagovali na porážku v podzimních krajských volbách a na nízké preference.

Vicepremiér se také opět ohradil proti důvodům, jimiž Sobotka vysvětloval jeho odvolání. Předseda sociální demokracie řekl, že ho k tomuto kroku vedlo podezření, že Babiš neplatil daně a že ovlivňoval média, která vlastnil. Babiš dnes řekl, že se chystá poslat Sobotkovi dopis, v němž ho vyzve, aby v souvislosti s ním přestal mluvit o daňových únicích. V opačném případě je připraven bránit se proti takovým výrokům soudní cestou.

Po odchodu z ministerstva se na Babiše už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů, a mohl by tak vyzvednout zpět ze svěřenských fondů holding Agrofert, který do nich vložil na počátku února. Dnes ale řekl, že se k takovému kroku nechystá.

„Ale v momentě, když přestanu být ministrem, tak určitě budu přemýšlet o tom, jak nějakým způsobem naložit s médii, která jsou v tom fondu, aby skutečně nějakým způsobem byla vyřešena mimo dosah toho fondu,“ řekl. Konkrétní kroky, jak chce naložit s mediální skupinou Mafra, do níž spadají mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, neupřesnil. Prý chce zajistit, aby „novináři Mafry nebyli stále napadáni“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…