Babiš prý chystá akci „Kulový blesk". Postaví pro své úředníky novou budovu a ty současné rozprodá

21.12.2014 20:17

Ministerstvo financí zvažuje, že prodá osm nemovitostí v centru Prahy a za získané peníze nechá postavit novou budovu, do níž by sestěhovalo všechny své zaměstnance. Přibližně 1100 úředníků by tak mělo získat nové sídlo splňující mimo jiné ekologické požadavky. Napsal to web HlídacíPes.org. O podobném postupu Ministerstvo financí uvažuje, potvrdil novinářům mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Babiš prý chystá akci „Kulový blesk". Postaví pro své úředníky novou budovu a ty současné rozprodá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Máme k dispozici konzervativní odhady, že za budovy můžeme získat ke čtyřem miliardám korun. Peníze z prodeje budou bezpečně stačit na novou nemovitost pro 1100 úředníků, která bude splňovat nejpřísnější ekologické standardy. Náklady odhadujeme ve výši dvou miliard korun," řekl webu náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Poukázal také na vyšší funkčnost úřadu sestěhovaného do jednoho sídla.

Nabízí se dvě možnosti

Plán má podle webu podporu ministra financí Andreje Babiše (ANO). K jeho provedení je nutné změnit zákon o nakládání s majetkem státu, jehož novelu už Ministerstvo financí připravilo. „Uvolní nám ruce k prodeji. Aktivně můžeme začít konat v roce 2016, v roce 2015 to však můžeme celé naplánovat a připravit," popsal Závodský. Půjde podle něj o pilotní projekt a později by Ministerstvo financí mohly následovat další rezorty.

Nová budova by měla být „v pěší dostupnosti metra", píše web. Podle Závodského je jednou možností postavit nové sídlo na pozemku ve vlastnictví Ministerstva financí v pražských Letňanech, tam by se ale musely ve spolupráci s hlavním městem směnit sousedící pozemky, aby vznikla dostatečně velká parcela. Druhou možností je vypsání veřejné soutěže na budovu s požadovanými parametry, jejíž vítěz by výměnou převzal nynější budovy a případně doplatil cenový rozdíl do státního rozpočtu.

Ministerstvo financí může podle webu prodat dvě budovy v Letenské ulici a po jedné v Josefské, Dražického, Voctářově, Hybernské a Legerově ulici. Plán počítá také s prodejem nemovitosti na náměstí Republiky, která patří podřízenému Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho úředníci by se měli stěhovat do nového sídla, stejně jako pracovníci Generálního ředitelství cel a Generálního finančního ředitelství.

Podle propočtů ministerstva si nutné opravy všech osmi budov v příštích deseti letech vyžádají zhruba 300 milionů korun. Roční provozní náklady na energie, služby a údržbu se pak blíží 50 milionům Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…