Babiš prý šidí rozpočet. Kalousek se ho na to chystá zeptat

01.02.2017 16:53

Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska je státní rozpočet šizen neúměrně vysokým úrokem, který vyplácí společnost Agrofert Andreji Babišovi. „Tím pádem platí méně do státního rozpočtu a to bude předmětem mé interpelace,“ řekl serveru iDnes.cz Kalousek. Babiše se na to chce ptát ve čtvrtek ve Sněmovně v čase vymezeném na dotazy na ministry.

Babiš prý šidí rozpočet. Kalousek se ho na to chystá zeptat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

„Své vlastní společnosti půjčil peníze za pro sebe velmi výhodný úrok a pro Agrofert velmi nevýhodný. V té době byla tržní hodnota desetiletých peněz maximálně tři procenta, spíše myslím, že dvě. Šest procent byl absolutně nevýhodný úrok a Agrofert by si od nikoho jiného, než od svého šéfa a majitele, nepůjčil,“ citoval server Kalouskova slova.

Celý text je ZDE

Státní rozpočet podle Kalouska dostává méně peněz, než by mohl, kvůli tomu, že Babiš má tak vysoký úrok z dluhopisů, zatímco Agrofert si to může dát do daňově uznatelných nákladů. „Normálně by si je půjčil za dvě procenta, a protože je daň z příjmu právnických osob 19 procent, jsme na nějakých 12 milionech daňového úniku,“ tvrdí Kalousek.

Babiš Kalouskovo obvinění odmítá. „Je to úplný výsměch, protože právě pan Kalousek udělal zákon o korunových dluhopisech, je to z jeho dílny. Bylo vydáno 177 miliard těch dluhopisů, je tam asi 73 tisíc emitentů. Agrofert nikdy neměl od bank na deset let úvěr, je to na základě znaleckého posudku, takže je směšné, že pan Kalousek, který je strůjcem korunových dluhopisů, to říká. Naopak by měl vysvětlit, proč to takhle udělal,“ cituje server Babišova slova. „Nechť tedy ve Sněmovně navrhne dodatečné zdanění ve Sněmovně a já to podpořím,“ vybídl Babiš Kalouska.

Babiš už čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že před víc než čtyřmi lety odkoupil dluhopisy své společnosti. Autor oznámení v jeho postupu spatřuje krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Šéf ANO nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy korun s šestiprocentním úrokem.

Nad nejnovější aférou Andreje Babiše, kterou je nákup dluhopisů, z jejichž výnosu neplatí žádnou daň, se na svém facebookovém profilu zamýšlí bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za ODS Petr Štěpánek.

Celý příběh je podle Štěpánka jednoduchý. „Zatímco normální občané ze svých vydělaných tisíců platí daně, Babiš, toho času ministr financí, který na ostatní vymýšlí kontrolní hlášení či EET, ze svých korunových dluhopisů v celkové sumě 1,5 miliardy šikovně neplatí nic,“ píše Štěpánek. Přiznává, že protizákonné to není. „Vychcané je to ale stejně jako dotace na Čapí hnízdo, při kterých se Babiš, druhý nejbohatší člověk v České republice, ‚přestrojil‘ za drobného podnikatele,“ podotýká Štěpánek.

A vysvětluje, že výnos z korunového dluhopisu na 6 % je 6 haléřů. A protože je to bagatelní částka, žádná daň se neplatí. „I když takových dluhopisů máte 1 500 000 000. Korunový dluhopis je totiž stejný příběh, jako když přijedete k benzínové pumpě a zeptáte se, kolik stojí kapka benzínu. ‚Nic,‘ odpoví vám obsluha. ‚Tak mi nakapejte plnou nádrž.‘ A takhle my si tady žijeme. S ministrem, který ostatní dusí, ale sám čerpá a nechává si nakapat,“ dodává Petr Štěpánek.

Celý text příspěvku Petra Štěpánka na jeho facebookovém profilu:

Babiš v Událostech komentářích - ze strany ČT naprosto promarněná příležitost. Přitom ten příběh je průzračně jednoduchý. Zatímco normální občané ze svých vydělaných tisíců platí daně, Babiš, toho času ministr financí, který na ostatní vymýšlí kontrolní hlášení či EET, ze svých korunových dluhopisů v celkové sumě 1,5 miliardy šikovně neplatí nic. Protizákonné to není, vychcané je to ale stejně jako dotace na Čapí hnízdo, při kterých se Babiš, druhý nejbohatší člověk v České republice, "přestrojil" za drobného podnikatele. Výnos z korunového dluhopisu na 6 % je 6 halířů. A protože je to bagatelní částka, žádná daň se neplatí. I když takových dluhopisů máte 1 500 000 000. Korunový dluhopis je totiž stejný příběh, jako když přijedete k benzínové pumpě a zeptáte se, kolik stojí kapka benzínu. "Nic," odpoví vám obsluha. "Tak mi nakapejte plnou nádrž." A takhle my si tady žijeme. S ministrem, který ostatní dusí, ale sám čerpá a nechává si nakapat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …