Babiš se tak bojí jít do vlády s Okamurou, že možná radši zvedne daně dle návrhů ČSSD, naznačují noviny

21.03.2018 8:25

Vyšší odvody pro lidi, firmy a banky. Tento bod nyní štěpí koaliční jednání ANO s ČSSD ohledně nové vlády. A nikdo nechce ustoupit. Píší to Lidové noviny.

Babiš se tak bojí jít do vlády s Okamurou, že možná radši zvedne daně dle návrhů ČSSD, naznačují noviny
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Hnutí ANO nechce daně zvyšovat, sociální demokraté naopak trvají na výraznějších odvodech pro majetnější lidi a firmy. A v tomto bodě nastává další z rozkolů. Kromě toho se obě strany potýkají s rozdělením ministerstev. A také s tím, že hnutí ANO trvá na trestně stíhaném premiérovi Andreji Babišovi, kdežto ČSSD by raději jiného předsedu vlády. 

Anketa

Je dobře, že ČEZ přestal sponzorovat Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary?

97%
3%
hlasovalo: 18777 lidí

ČSSD se domnívá, že nebudou-li zvýšeny daně, nebude dost finančních prostředků na všechna slíbená platová přilepšení, investice nebo slevy pro rodiny. Hnutí ANO je oproti tomu přesvědčeno, že vše se zvládne díky provozním úsporám a lepšímu výběru stávajících daní. ČSSD chce přitom například ty, kteří vydělají více než čtyřnásobek průměrné mzdy (112 928 Kč měsíčně) danit 35procentní sazbou, ANO postačí 23 %. 

Před čtyřmi lety spor o daně panoval rovněž. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nakonec z programového prohlášení kabinetu zmínku o zavádění zvláštních odvodů pro sektory ekonomiky, kde panuje nižší konkurence, zmizela. 

Nyní však potřebuje součinnost právě Babiš. Jinou variantou vlády totiž ve Sněmovně nedisponuje. Tedy tou, která by měla většinu. Zapomínat nelze sice na hnutí SPD Tomio Okamury, jež by rádo do vládní koalice, ale s takovýmto spojenectvím má morální obtíže řada členů hnutí ANO. „Proto je ČSSD blíž k prosazení svých daňových návrhů, než když byla před čtyřmi lety v pozici vítěze voleb,“ konstatují Lidové noviny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…