Babiš si bere za rukojmí české pacienty, ozval se na ČT Němeček

08.04.2014 19:18

Podaří se nakonec vyřešit koaliční spor v otázce financování zdravotnictví? Nejen na tuto otázku odpovídal v úterním Interview ČT24 šéf resortu Svatopluk Němeček, který má podle vlastních slov plnou podporu premiéra. Koaličním partnerům z ANO znovu připomněl, že je třeba dodržovat koaliční dohodu. Ministr Babiš prý vypouští zkreslené informace.

Babiš si bere za rukojmí české pacienty, ozval se na ČT Němeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Mám plnou podporu premiéra,“ poznamenal v pořadu ministr v reakci na spekulace o tom, zda se náhodou nechystá personální rošáda na ministerstvech. Sám prý s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) nemá žádný problém a neví, co šéf státní kasy sleduje současným konfrontačním vystupováním.

Proč jsme rušili poplatky?

„Mrzí mě, že si Andrej Babiš bere za rukojmí české nemocnice a české pacienty," posteskl si dále Němeček s tím, že v poslední době je pravidelně nucen reagovat na nejrůznější zkreslené výroky ministra financí. Vláda se prý přitom svým usnesením rozhodla, že se peníze dostanou nemocnicím prostřednictvím navýšených plateb za státní pojištěnce, přičemž by se tak mělo dít nejen v příštím roce, ale i v každém dalším roce. A pro toto usnesení vlády hlasovali i ministři za ANO.

Němeček předpokládá, že koaliční partneři nakonec dodrží koaliční dohodu, a nemá připraven žádný záložní plán pro případ, že by se tak nestalo.

„Důchodce, který má čistého důchodu řekněme sedm nebo osm tisíc, musí dál hradit své běžné poplatky za domácnost, i když zrovna leží v nemocnici,“ podotkl dále ministr, že právě kvůli takovým případům zrušení poplatků ČSSD prosazovala.

Zdravotnictví není žádnou černou dírou

Následně jednoznačně odmítl, že by zdravotnictví bylo jen černou dírou, kam se neustále sypou další peníze. Trvá na tom, že české zdravotnictví dostává mnohem méně peněz než resorty v Německu nebo Rakousku, ale přitom je na stejné úrovni. Z tohoto hlediska považuje ministr české zdravotnictví za velmi efektivní.

V tuto chvíli ale jde o to, aby pacienti včas dostávali léky, které dostávat mají, aby se včas dostali na vyšetření či operaci, kterou mají podstoupit a podobně. Pokud bude muset někdo s rakovinou čekat rok na operační zákrok, jeho stav se podle ministra mezitím jasně zhorší.

Nemocnice se navíc potýkají s nedostatkem personálu. Na nočních službách se jedna zdravotní sestra stará o dvacet i třicet pacientů a bez dalších peněz by se tato situace mohla dále zhoršit. Pokud ale vláda pošle požadované miliardy, trend zhoršování se podaří zastavit. V posledních letech přišly nemocnice o 30 miliard, podotkl dále ministr s tím, že odpovědnost za to nese především pravicová vláda Petra Nečase (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09). Tyto peníze dnes v systému zkrátka scházejí.

Stejně tak odmítl návrh někdejší pravicové vlády na rušení některých nemocnic. Němeček prý nic podobného nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…