Babiš vysvětlil, co se dělo na schůzce se Šojdrovou: Řekl jsem jí, ať si klidně sirotky hledá. Ale myslím si, že žádné nenajde

22.09.2018 11:04

Předseda vlády Andrej Babiš sdělil europoslankyni Michaele Šojdrové, že může začít hledat padesát syrských sirotků. Když je najde, má najít 50 českých rodin, které by se o ně postaraly. Pokud se to podaří, smí prý Šojdrová přivézt uprchlíky do Česka. Osobně je však přesvědčen, že Šojdrová nenajde jediného skutečného sirotka. Do Česka se tak žádný nedostane a Babiš splní, co slibuje voličům v předvolebních novinách: Ani jednoho migranta do Česka.

Babiš vysvětlil, co se dělo na schůzce se Šojdrovou: Řekl jsem jí, ať si klidně sirotky hledá. Ale myslím si, že žádné nenajde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v Hrzánském paláci

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pátek sešel s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) a probral s ní téma 50 syrských válečných sirotků, kteří by teoreticky mohli zamířit do České republiky. Babiš celé dny tvrdil, že do země nevpustí ani jednoho takového sirotka, protože není jisté, zda to jsou sirotci, kolik jim je a co by mohli provádět. Po páteční schůzce však prý obrátil. Nechal Šojdrovou, aby našla 50 sirotků a 50 rodin, které by se o ně postaraly. Pokud se to všechno podaří, Šiojdrová podle Babiše může sirotky přivézt.

Když tato zpráva vešla ve známost hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, Babišův postoj odmítlo. Český premiér podle nich otočil. Napřed mluvil o tom, že v Česku máme dost vlastních sirotků, o které se musíme starat. Teď ale obrátil a je ochoten je přijmout. Tomio Okamura setrvává na názoru, že v Česku máme dost vlastních sirotků a přijetí 50 syrských situaci v Sýrii nevyřeší.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda vlády se však v rozhovoru pro deník Právo pokusil české veřejnosti vysvětlit, že ze svého názoru neustoupil a Šojdrové poskytl čas k hledání sirotků jen proto, že věří, že žádné nenajde a tudíž do Česka nikoho nepřiveze. Tím se prý potvrdí i to, že paní Šojdrová se chtěla jen zviditelnit před volbami.

„Vůbec není pravda, že bych otočil. Jediné, co jsem paní Šojdrové na schůzce řekl, bylo, že jí ministerstvo vnitra poskytne informace, kde leží uprchlické tábory v Řecku a jaké jsou jejich adresy, a že ty děti může najít. To je všechno. Naše vláda ale v té záležitosti nebude aktivní,“ zdůraznil Babiš.

„Paní Šojdrová sirotky nenajde, protože žádní nejsou. V těchto zemích, pokud děti přijdou o rodiče, tak mají rozvětvenou rodinu, která se o ně postará. Na Blízkém východě je úplně jiný systém než v Evropě. Europoslankyně pracuje s nepravdivou domněnkou. A pokud jde o nedoprovázené děti, tak z 93 procent jde o chlapce mezi 14 až 17 lety. Takže paní Šojdrová ty děti nemá, je to virtuální, akademická debata, co by kdyby,“ pokračoval.

Zopakoval,že lidem postiženým válkou a jinými problémy se má pomáhat, ale rozhodně jen a pouze u nich doma. Podle premiéra nemá smysl vytrhávat je z jejich prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…