Babiš vzpomínal na hrdé vlastence. Z jejich odkazu si máme vzít odvahu

05.05.2020 20:30

Čeští politici se dnes vyjadřují k 75. výročí zahájení Pražského povstání proti nacistické okupaci. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že bychom si z tohoto odkazu měli odnést zejména odvahu, kterou u mnoha lidí spatřuje v současném boji s koronavirovou nákazou. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) apeloval na to, aby lidé i v dnešní době po vzoru účastníků Pražského povstání neváhali a hájili svoji svobodu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) při této příležitosti upozornil na „ruské tendence přepisovat historii“.

Babiš vzpomínal na hrdé vlastence. Z jejich odkazu si máme vzít odvahu
Foto: facebook/Hřib
Popisek: Koláž na facebooku pražského primátora Zděnka Hřiba

Premiér Andrej Babiš v Českém rozhlase prohlásil, že je naší povinností a odpovědností mít neustále na paměti odkaz těch, kteří bojovali, a také těch, kteří padli. „Pokud bychom si dnes měli vzít z jejich odkazu alespoň jednu věc, pak by to měla být určitě odvaha,“ prohlásil Babiš, jak informuje server Aktuálně.cz.

„Právě i díky těmto lidem, hrdým vlastencům a jejich rodinám, ochotným čelit teroru okupantů a mnohdy přinést i tu nejvyšší oběť, tu dnes můžeme být a díky nim existujeme jako svobodná a demokratická země," uvedl Babiš a přidal přirovnání k současné pandemii koronaviru. I dnes totiž dle svých slov vidí odvahu, ohleduplnost a vzájemnou pomoc všude kolem sebe.

Spojitost s koronavirem ale zkritizoval ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Od konce války uplyne 75 let. Mnohé rány se zahojily, mnohá traumata byla překonána, ale události jsou stále živé a Evropa se s nimi učí žít a vyrovnávat. Tím víc mě mrzí, když je koronavirus přirovnáván k válečnému stavu. Situace je nesrovnatelná, nyní nikdo netrpí nouzí, pronásledováním, útlakem, nikdo nečelí hrozbě násilné smrti,“ řekl Zavoral, jenž doufá, že díky vzájemné solidaritě se z pandemie brzy vzpamatujeme.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pronesl projev před budovou Českého rozhlasu, kde Pražské povstání eskalovalo. „Pražané se bez ohledu na oběti a rizika pustili do boje za svobodu. Ten boj byl dopředu ztracený, protože německé jednotky byly velmi dobře organizované. Oni přesto nečekali a bojovali. A toto by pro nás mělo být memento, že pokud chceme uhájit svoji svobodu a nechceme, aby se jí někdo zmocnil, tak nesmíme čekat, ale musíme ji hájit,“ pronesl Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle něj je nezbytné, aby si lidé podobné historické události neustále připomínali, jinak se zvyšuje nebezpečí, že se objeví někdo, kdo se pokusí ostatní umlčet. „Ale my nesmíme být lokajem, my musíme být samostatnou a svobodnou zemí,“ zdůraznil Vystrčil v narážce na současné tahanice s Ruskou federací kolem údajného agenta.

Na místě vystoupil i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Pražské povstání završilo odpor národa, který, ač okupován, zůstal nezlomen,“ řekl Vondráček a vzpomněl také na domácí odboj za války nebo zapojení českých vojáků do bojů na bitevních polích. „I díky nim jsme vyšli z pekla války neporažení, svobodní,“ dodal Vondráček.

Přidal se k němu také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „V současné době vidíme, že když je potřeba, dokážeme se sjednotit a táhnout za jeden provaz. Tak tomu bylo i 5. května roku 1945, kdy se Pražané vzepřeli nacistické moci a rozpoutali Pražské povstání. Všichni měli jeden společný cíl – svobodu, a ten je sjednotil,“ napsal poté na svém facebooku.

Památku bojovníků Pražského povstání uctil také britský velvyslanec Nick Archer, který na twitteru připomněl, že se do bojů zapojila i dvojice britských vojáků, kteří pomohli i při vyjednávání s německými jednotkami. „Odvaha a obětavost všech, kdo se do bojů zapojili, jsou základem pro dnešní silné česko-britské vztahy,“ uvedl velvyslanec a zmínil britské vojáky Thomase Vokese a Williama Greiga, kteří uprchli ze zajetí na území Československa a účastnili se Pražského povstání.

Pražský primátor Zdeněk Hřib se účastnil pietního aktu na Praze 7. „Památku lidí, kteří padli při Pražském povstání, si musíme připomínat proto, protože hodnoty, za které bojovali, jsou platné neustále,“ uvedl s tím, že i nyní jsou citelné tlaky z nejrůznějších stran o jiný výklad dějin. „Prostým faktem zůstává, že Rudá armáda dorazila do Prahy jako do města již osvobozeného a nenesla tu hlavní tíhu bojů,“ dodal Hřib na svém facebooku.

Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha sobě) bylo povstání důležité pro sebevědomí Čechů a sebevědomí Pražanů. Praha 7 v den výročí začne obnovovat bustu Františka Soukala, který se povstání zúčastnil. „Tuto bustu obnovujeme, protože chceme ocenit jednotlivé lidi, kteří se rozhodli, že už v nesvobodě nechtějí žít ani minutu,“ prohlásil Čižinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…