Babiš ze z novin tvrdě pustil do Junckera

22.09.2017 12:22

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš si před pár lety koupil jak Mladou frontu, tak Lidové noviny. Teď do Lidových novin napsal komentář, v němž se ještě jednou vrátil ke Zprávě o stavu Unie z úst předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Babiš ze z novin tvrdě pustil do Junckera
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Hned na úvod Babiš zdůrazňuje, že Evropská komise Jeana-Clauda Junckera má přes třicet tisíc úředníků, což se mu zdá k poměru půl miliardy obyvatel příliš. Nemluvě o tom, že Juncker volá po stále hlubší integraci EU a to pod vedením největších států – Francie a Německa. Menší země se k tomuto tandemu mohou přidat. Ty, které se nepřidají, čeká svého druhu trest, píše někdejší český vicepremiér.

„Těm, kteří si vyberou správně, Jean-Claude pomůže. K tomu je třeba z rozpočtu EU vyčlenit zvláštní prostředky a také eurozóna potřebuje vlastní peníze. Neříká už však, že by to znamenalo méně peněz na kohezní politiku a zpomalení přibližování méně rozvinutých částí EU k těm rozvinutějším. To lze vnímat i jako určitý trest pro ty, kteří se nepřipojili. Nejde jen o to, že ČR a další státy by dostaly méně peněz z evropských fondů. Prohlubování rozdílů mezi regiony v  EU je rizikové politicky, protože může podpořit separatistické tendence. Státy mimo eurozónu by se integrovanému jádru stále více oddalovaly a jejich obyvatelstvo by mohlo vytvářet tlak na následování UK, případně vytváření jiných regionálních uskupení,“ varoval šéf hnutí ANO.

Mnozí lidé si podle Babiše uvědomují, že EU má problémy. Důkazem toho je, že Unii opouští jeden z jejích nejvýznamnějších hráčů, již zmíněná Velká Británie. Ale to není všechno. Jsou tu dlouho neřešené problémy Řecka. O této zemi podle Babiše všichni věděli, že nemá být členem eurozóny a přece jím je. A když se Řecko dostalo do problémů. Pomáhá se. Na vládu Francie také nikdo netlačí, aby si dala finance do pořádku. To podle bývalého českého ministra financí ukazuje, že v eurozóně neplatí stejná pravidla pro všechny a do takové eurozóny šéf hnutí ANO vstupovat nechce.

Nechce také, aby Brusel přehlížel menší státy.

„Již nyní není v bruselských institucích přístup ke všem členským státům stejný, a to i přes všechny proklamace o rovnosti a nestrannosti. Praxe je úplně jiná, a chce-li něco malý stát jako ČR a chce-li něco velký nebo bohatý stát, je to úplně jiný příběh. Viděl jsem to názorně, když Česká republika s Rakouskem několik let usilovaly o úpravu směrnice o DPH a jen předložení legislativního návrhu trvalo více než dva roky, zatímco požadavky Francie Komise plnila v podstatě ihned a na počkání,“ pokračoval v kritice Babiš.

Návrhy předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera by podle předsedy hnutí ANO tento stav jen zakonzervovaly, o což Babiš nestojí. Chce být členem unie, kde jsou si členové rovni a nemohou být přehlasováváni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…