Babiš zkritizoval Zemana, prý nebyl nad věcí. Bartoš otevřeně přiznal, že netleskal

08.03.2018 20:50

Prezident Miloš Zeman se dnes v inauguračním projevu nedokázal podle pravicových politiků oprostit od útoků na média, svobodu projevu a od vyřizování si účtů. Jiný projev bez vymezování se od hlavy státu očekával také předseda vlády a ANO Andrej Babiš. I předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že Zeman byl někdy až překvapivě konkrétní a osobní. Za Zemana se plně postavil jen předseda SPD Tomio Okamura.

Babiš zkritizoval Zemana, prý nebyl nad věcí. Bartoš otevřeně přiznal, že netleskal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministryní financí Alenou Schillerovou

"Potřebujeme, aby se společnost spojila, čekal jsem jiný projev. Já jsem čekal, že se nebude vymezovat, že bude nad věcí," uvedl Babiš v České televizi. Zemanovo vyjádření pokládá za nešťastné, nevidí to ale jako útok na svobodu slova. Uvedl, že Zemanův projev příliš neslyšel vzhledem k tomu, že seděl za hlavou státu. Prezident v projevu zkritizoval média včetně veřejnoprávních, část zákonodárců z TOP 09, KDU-ČSL a ODS na protest opustila sál.

Předseda ODS Petr Fiala byl smutný a zklamaný z toho, že si Zeman v projevu vyřizoval soukromé účty. Vytkl Zemanovi vnášení neklidu do společnosti a rehabilitaci komunistické minulosti. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky byl projev "bez státnického nadhledu a jakéhokoli pozitivního pohledu do budoucna. Zato plný jedu a sebestřednosti".

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nečekal projev nového a smířlivého Zemana. "Myslím si, že to nečekal nikdo. Mrzí mě, že sál tleskal s nadšením, já jsem netleskal," řekl Bartoš. Soudí, že "vrtochy" Hradu budou mít mediální efekt větší než ten reálný, když politika se bude nadále vytvářet v Parlamentu.

"Obsahově mi projev přišel absolutně v pořádku," řekl ČTK předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého měl Zeman ve všem pravdu. "Mluvil o mediální manipulaci, o špatné novinářské práci, kdy skutečně manipulují veřejným míněním a lžou, mluvil o prosazování přímé demokracie. Mluvil o mediálním nálepkování," uvedl Okamura. Lze podle něho debatovat o tom, které téma má být při inauguraci zdviženo, které mělo být zvýrazněno a které ne.

Zemanův útok na TOP 09 byl podle Filipa logický, protože strana v minulosti nemilosrdně útočila na něj i jeho úřad. "Jestliže z jedné strany se útočí kamenem, prezident neuměl zaútočit chlebem," uvedl. Předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru sdělil, že mu bylo ctí se inaugurace Zemana zúčastnit. Senátor ČSSD a exministr Jiří Dienstbier uvedl, že Zemanův projev po složení slibu byla "mravní ubohost". "Kýble špíny a nenávisti, k tomu pár mnohokrát obehraných frází," uvedl na twitteru.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že Zeman projevem proti svobodě slova ponížil akt složení prezidentského slibu "na úroveň politické taškařice". Očekával, že se Zeman spíše zamyslí nad morálním stavem společnosti a nebude útočit na podstatné náležitosti demokratického státu. "Starého psa novým kouskům nenaučíš," řekl Pospíšil v ČT.

"Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který od Zemana očekával větší velkorysost. Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka také uvedl, že si Zeman mohl útoky na svobodu slova odpustit. "Doufal jsem, že projev bude stmelovací a spojovací," řekl ČT.

Předseda poslanců STAN Jan Farský označil v ČT Zemanův projev za "žlučovitý a pomstychtivý". Doufal, že Zeman dokáže přeskočit svůj stín. Připomenul, že Zeman před pěti lety sliboval spojovat společnost, ale nikdy společnost nebyla rozdělena jako nyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…