Babiše můžeme porazit, burcuje Zaorálek a přidává ministrovi silný výprask

13.03.2017 16:13

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek obhájil na právě skončeném sjezdu strany svůj post. Protože tvrdí, že to, co předvádí ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, má nádech grotesky, věří, že jej strana může porazit ve volbách. Rozhovor poskytl serveru DeníkReferendum.cz.

Babiše můžeme porazit, burcuje Zaorálek a přidává ministrovi silný výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

V rozhovoru se pak Zaorálek vyjádřil také k prezidentovi Miloši Zemanovi, jehož rozhodně nehází do jednoho koše s dalšími extremistickými politiky. „Trvám si na tom, že všechny takové paušalizace spíše škodí,“ míní. 

A došlo i na levici. Ta podle něj utekla od základního sociálního konfliktu doby. „Po roce 1989 se konflikt mezi prací a kapitálem, politikou a ekonomikou vychýlil pro levici zcela nepříznivě. A levice místo toho, aby se s ekonomickou mocí porvala, vydala se na ústup k menšinovým tématům,“ zmínil.

Následně dodal, že on ani předseda strany Bohuslav Sobotka nenaznačili, že návrat ke klasickému pravo-levému konfliktu je nutí, aby opouštěli pozice, které v celé řadě věcí zastávali. „To od nás nikde nenajdete. Pokud by to někdo dělal, vykládal by si sociální demokracii špatně, byla by to chyba a znamenalo by to pro sociální demokracii ztráty. Jsem si tím absolutně jistý,“ poznamenal.

Ale zpět k Babišovi. Toho totiž podle jeho slov je skutečně možné porazit. „Programem, který lidem nabídneme. A lidmi, kteří budou jeho věrohodnými nositeli. Nikdo jiný tu dnes nedisponuje takto silnou demokratickou stranou,“ poznamenal Zaorálek. 

A do Babiše se pustil. To, co dělá, mu totiž přijde až kuriózní. „Vždyť je směšné, vypráví-li lidem své sny, nota bene sepsané nějakou PR agenturou, namísto toho, aby odvedl nějakou práci. Má to nádech grotesky,“ řekl jasně. Domnívá se také, že Babiš už ztrácí. „V České republice je určitě velká spousta lidí, kteří musí být znechucení tím, jak tady miliardář dopadený při nekalostech rozhazuje miliony a domnívá se, že se tím vykoupí. Zatímco uklizečku za chybu vyhodí z práce, tak miliardář zřejmě bude rozdávat milionové almužny a všichni se budeme dojímat: Ó, jaký to šlechetný člověk... Tomuhle přece lidi už dlouho věřit nebudou,“ podotkl. Program sociální demokracie je pak podle jeho slov výsledkem shody stovek sociálních demokratů. 

„Můj názor je dnes takový, že Babiš se změnit nechce. Má pravdu, když říká, že není normální politik. Zůstal byznysmenem. A opravdu chce ze státu udělat firmu. Vypadá to banálně, ale není to banální. Stát jako firma není demokratický stát. Tečka. K tomu není co dodat. Nejsme Babišovi zaměstnanci. A on nemůže se státní pokladnou zacházet jako se svým vlastnictvím,“ pokračoval v Babišově kritice. 

A vyjádřil také obavy o demokracii. Babišovy názory na parlament a způsoby vlády jsou podle jeho slov jasné. „To není tak, že by chtěl jen sto jedna poslanců, on nepotřebuje vůbec žádné poslance. Jeho to zdržuje. Parlament pokládá za zbytečnou instituci. V žádné firmě přece nemají parlament,“ podotkl a vzpomněl na Benita Mussiloniho, italského politika, v jehož době se také hovořilo o tom, že zorganizují stát jako firmu. Babiš pak podle něj chce doslova rodinnou firmu řízenou kmotrem.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…