Babiše napadlo, jak by se dal vybrat eurokomisař. A experti se chytili za hlavu

27.06.2014 15:44

Česko zatím nevyslalo svého zástupce do Evropské komise. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) možná našel řešení. Nového kandidáta by mohl vybrat šéf EK. Politologové ale z toho příliš nadšeni nejsou. Napsal to server Aktuálně.cz.

Babiše napadlo, jak by se dal vybrat eurokomisař. A experti se chytili za hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Nápad, aby vybíral nového eurokomisaře šéf EK, neschvalují experti na Evropskou unii. Prý je to nesmysl a navíc by takový precedens poškodil už tak nepříliš dobrou pověst České republiky v EU.

Česko by dalo najevo, že nemá zájem o evropskou agendu

Podle ředitele výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Víta Dostála by Česko dalo najevo, že mu na výběru komisaře nezáleží.

„Taková žádost by vyslala ze strany ČR do Bruselu velmi zmatený signál, který by asi nebyl chápán jako projev české vstřícnosti, ale spíše českého nezájmu o evropskou agendu," řekl Aktuálně.cz Ivo Šlosarčík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Vláda se nedokáže shodnout na jednom z kandidátů. Babiš navrhl řešení

Babiš s návrhem přišel v uplynulém týdnu. Vláda se totiž nedokáže shodnout na jménu nástupce Štefana Füleho. S šéfem resortu financí souhlasil i ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Dienstbier ale později své prohlášení mírnil s tím, že se zčásti jednalo o nadsázku. „Ale není samozřejmostí, že šéf komise akceptuje jakýkoli náš návrh. Existuje i možnost, že by se k němu vyjádřil,“ doplnil.

Telička, Roithová ani Mertlík zatím u vlády neuspěli. Možná to bude někdo jiný

Koalice zatím zmínila pět oblastí, ve kterých by mohl nový komisař působit – doprava, průmysl a podnikání, výzkum a inovace, nebo vnitřní trh a energetika. Poslední dvě ale pravděpodobně dostane jedna z velkých zemí Evropské unie.

Pokud se navíc vláda brzy neshodne, může se stát, že dostane jen okrajový resort. Problém je také v tom, že žádný ze třech současných kandidátů – Pavel Telička (ANO), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Pavel Mertlík (ČSSD) – není expertem na konkrétní oblast.

Hospodářské noviny naznačily, že se možná rýsuje záložní varianta v podobě evropského velvyslance Martina Povejšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…