Babiši, ohrožuješ nás. ODS a Piráti se bojí o 180 miliard pro ČR

20.07.2021 8:34

Babiš drží v šachu celou republiku! Je to šílené. Babiš je problém! Zástupci koalice Pirátů a STAN i zástupci koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, tvrdě uhodili na šéfa hnutí ANO. Předsedkyně TOP 09 navíc konstatovala, že český plán není dostatečně propracovaný, na čemž jednoznačně nese vinu vláda ANO a ČSSD v čele s Andrejem Babišem.

Babiši, ohrožuješ nás. ODS a Piráti se bojí o 180 miliard pro ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády ČR Andrej Babiš

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijela do Prahy oznámit, že Česko dostane 180 miliard v rámci plánu obnovy po pandemii koronaviru. Má to ale háček. Praha musí vyřešit otázku střetu zájmů a musí zaručit, že při čerpání těchto peněz nebude ke střetu zájmů docházet.

Ve střetu zájmů je podle Komise stávající premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO), který na jedné straně vyjednává na evropské půdě o dotacích a finanční pomoci, ale na straně druhé je jako majitel koncernu Agrofert konečným uživatelem výhod plynoucích z dotací.

Členové koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, i zástupci koalice Pirátů a STAN, kvůli tomu tvrdě udeřili na Babiše.

„EK schválila český plán obnovy z milosti. Splnil jen základní požadavky a není promyšlený. Co je však vůbec nejdůležitější, vyplácení peněz podmiňuje EU zabráněním střetu zájmů premiéra. Ten ministerstva soustavně obhajují. Andrej Babiš tedy ohrožuje vyplacení 180 miliard korun,“ vypálila Pekarová Adamová.

Problém jménem Andrej Babiš

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček konstatoval, že Babiš teď svým střetem zájmů drží v šachu celou Českou republiku.

„180 mld. Kč z evropských fondů má být investováno do projektů, které by nám měly zajistit budoucí prosperitu. Podmínkou čerpání je ale vyřešení střetu zájmů premiéra. Jinými slovy - do teď byly ohrožené pouze dotace pro Agrofert. Teď už Andrej Babiš drží v šachu celou ČR,“ shrnul situaci Skopeček.

Problém jménem Andrej Babiš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil tuto situaci za „šílenou“.

„180 miliard korun pro české občany, firmy a naši krajinu. Tolik získáme v rámci Národních plánů obnovy od Evropy pod podmínkou, že české úřady zabrání tomu, aby premiér Babiš opět odkláněl peníze pro své firmy. To si lze za současné vlády ale jen těžko představit. Je to šílené,“ nešetřil ostrými slovy šéf Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Problém jménem Andrej Babiš

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) naznačil, že Česká republika má problém a ten problém se jmenuje Andrej Babiš.

 „Agrofert zažaloval podruhé Evropskou komisi, chce odblokovat dotace. Žalobce dostal termín. Do konce prázdnin má říct, zda pošle Andreje Babiše k soudu. 180 miliard pro Česko? Zabraňte Babišovu střetu zájmů, jinak nezaplatíme, vzkázal Brusel. Opravdu není Babiš problém?!“ položil si Zdechovský řečnickou otázku.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Problém jménem Andrej Babiš

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja si ještě přisadil. A znovu vytáhl myšlenku rozšíření většinového hlasování členských států EU na více oblastí.

„Andrej Babiš svým střetem zájmů ohrožuje 180 miliard korun pro Česko, a tak šíří nesmysly a straší občany. Ve skutečnosti se hlasuje kvalifikovanou většinou v drtivé většině oblastí už dnes a rozšíření o další oblasti by bylo pro Česko přínosem,“ pravil Kolaja.

Problém jménem Andrej Babiš

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková k tomu poznamenala, že čeští občané teď stojí před poměrně jednoduchou volbou. Buď si vyberou lepší budoucnost, nebo Babiše.  

„Volba je jednoduchá: Babiš, nebo budoucnost? EU schválila největší balík peněz za celou dobu existence. Pro Česko EU vyčlenila nejen 180 miliard Kč pro roky 2021-2023, ale celkem 960 miliard Kč pro roky 2021 až 2027. Jsou to peníze na covid, klima aj. Babiš nám to může zkazit,“ pravila.

Problém jménem Andrej Babiš

Státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková však tvrdí, že Evropská komise nemá konkrétní výhrady specificky k Andreji Babišovi, ale obecně k systému kontroly možného hrozícího střetu zájmů.  

„Kapitola plánu obnovy věnující se kontrole a auditu není vázána na konkrétní osobu, či případ. Jedná se o horizontální, průřezové nastavení požadavků na systém implementace, kontroly a auditu, který však nijak nevybočuje z existujícího právního rámce,“ uvedla Hrdinková. Na její slova upozornila ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…