Babišova válka s ČSSD se rozrůstá. Další kolo jen u nás. Podívejte se

01.10.2014 10:34

Ve zdravotnické válce mezi koaličními partnery ČSSD a ANO byla otevřena další fronta. Na ní se proti sobě postavili poslanec Rostislav Vyzula (ANO) a hejtman Kraje Vysočina a rovněž poslanec Jiří Běhounek (ČSSD). Bojištěm se tentokrát staly ParlamentníListy.cz.

Babišova válka s ČSSD se rozrůstá. Další kolo jen u nás. Podívejte se
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Jádrem sporu mezi oběma pány je sněmovnou zamítnutý návrh lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky, který měl zpřehlednit toky peněz mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi.

Poslanec Vyzula (ANO) by přijetí takového zákona jednoznačně uvítal, jelikož netransparentní toky peněz jsou podle něj dlouhodobou slabinou rezortu zdravotnictví a mohly by dokonce vést ke klientelismu a korupci.

Vůbec se mu proto nezamlouvá, že návrh sněmovnou neprošel a že ho nepodpořila většina poslanců ČSSD ani ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Ministr Němeček tímto přebírá plnou politickou zodpovědnost za to, že i v roce 2015 budou moci být zcela nekontrolovatelně sjednávány individuální cenové dodatky a systém financování zdravotnictví tak zůstane naprosto netransparentní,“ rýpl si Vyzula ve svém článku uveřejněném na ParlamentníchListech.cz do koaličního partnera hnutí ANO.

Článek Rostilava Vyzuly k přečtení ZDE.

Odpověď ze sociálně demokratického tábora na sebe nenechala dlouho čekat. K reakci na útok ze strany hnutí ANO vyzvala čtenářka ParlamentníchListů.cz vystudovaného lékaře, hejtmana Kraje Vysočina a poslance za ČSSD Jiřího Běhounka.  

Běhounek vyjádřil lítost nad tím, že Vyzula i přes své zkušenosti s financováním Masarykova onkologického ústavu celou záležitost politizuje. Návrh z dílny lidovce Hovorky označil za velmi přitažlivý, až populistický, jenž nicméně vyvolával mnoho otazníků, takže právníci najatí ČSSD doporučili návrh nepodpořit.

„Jinak pokud pánové Vyzula a Hovorka o nějakých takových dodatcích vědí a není to jen již zobecněná, stále dokola opakovaná teze bez konkrétností, ať na to adresně upozorní. Já stále opakuji, že celý systém financování a toků peněz ve zdravotnictví je potřeba odpovědně projít a upravit jej, nejen část úhradových dodatků. A to se týká všech segmentů péče. Proto použitý titulek odmítám (ČSSD a její ministr odmítají odkrýt toky financí ve zdravotnictví). Není to pravda,“ vrátil Běhounek míč na stranu hnutí ANO.

Reakce Jiřího Běhounka ZDE.

První fronta - Babiš vs. Němeček

Válku v rezortu zdravotnictví rozpoutaly před několika dny dílčí závěry auditu Ministerstva financí zkoumající čerpání evropských dotací ve dvou desítkách českých nemocnic. Ve všech zjistili pověření auditoři pochybení a nemocnicím kromě pokut v řádech milionů hrozí vracení peněz do Bruselu. Ředitelé dotyčných zdravotnických zařízení se se závěry auditu neztotožňují a poukazují na jeho netransparentnost. Do čela kritiků se postavil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který se v pohledu na celou věc ostře střetl s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten jakékoliv pochybení odmítá a argumentuje, že audit probíhá na základě žádosti Evropské komise, která údajně považuje české zdravotnictví za prolezlé korupcí. Kdyby ho prý neprovedl, hrozilo by, že budou Česku zastaveny evropské dotace v oblasti zdravotnictví. Do sporu se vložil i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Po skončení auditu, což by podle prvního náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta mělo být v polovině prosince, by se k němu oba „kohouti" měli dostavit na pohovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…