Babišova vláda chce poslat do Libye 225 milionů korun

20.01.2018 13:34

Česká vláda chce poslat zhruba 225 milionů korun do fondu Evropské unie pro Afriku. Z fondu se platí projekty, které mají zabránit a pomáhat při migrační krizi. Český dar by měl pomáhat v Libyi, vyplývá z podkladů pro jednání vlády. Kabinet bude o darování peněz rozhodovat příští týden ve středu, píše ČTK.

Babišova vláda chce poslat do Libye 225 milionů korun
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Svěřenský fond pro Afriku byl ustanoven v roce 2015 při summitu na Maltě, kde se kvůli migrační krizi setkali lídři evropských a afrických států. Ve fondu by mělo být 1,8 miliardy eur (45,8 miliardy korun) na řešení krizí v Africe a na podporu stability v oblasti.

Na konci loňského roku se před začátkem unijního summitu v Bruselu sešli premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), kteří se s italským premiérem Paolem Gentilonim a s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem dohodli na tom, že do fondu přispějí 35 miliony eur (zhruba 900 milionů korun). Peníze mají jít k posílení ochrany libyjských hranic, každá země přispěje čtvrtinou celkové částky.

Pokud vláda návrh schválí, měly by peníze odejít do konce února. Česko už dříve přispělo do fondu více než 1,6 milionu eur (přes 42 milionů korun).

Český kabinet již loni schválil příspěvek 25 milionů korun na činnost libyjské pobřežní a námořní stráže. Ve spolupráci s Itálií byl také spuštěn projekt, který se zaměřuje na zlepšení situace lidí v Pobřeží slonoviny. Český příspěvek zhruba 26 milionů korun poputuje na zlepšení zdravotní péče či k usnadnění návratu uprchlíků zpět do této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…