Babišovci v Mostě mluví za zády o těch, co jim nabídli post primátora. Podporují lháře a dělají cavyky kvůli zodpovědnosti, upozorňuje protistrana

24.10.2014 15:11

Povolební vyjednávaní v severočeském Mostě má skoro stejné grády jako předvolební ataky, v rámci kterých došlo dokonce na podřezávání celých billboardů. Nenapadlo by vás, co nováček ANO odmítl a proč. A co mu dosavadní vládnoucí strana, nyní téměř automaticky odsouzená do opozice, vlastně nabídla.

Babišovci v Mostě mluví za zády o těch, co jim nabídli post primátora. Podporují lháře a dělají cavyky kvůli zodpovědnosti, upozorňuje protistrana
Foto: mesto-most.cz
Popisek: Město Most

Koaliční jednání ve statutárním městě na severu Čech jsou ze strany hnutí ANO, které zde přes své politické benjamínkovství získalo necelých 12 procent, prý možná o jednom či dvou lidech. Jednomu z nich prý bylo slíbeno ředitelské křeslo v Technických službách města. Za to, že potopí dosavadní vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu (druhé místo ve volbách s necelými 19 procenty hlasů), a sestaví koalici s komunisty a vítěznými Severočechy.cz (téměř 33 procent).

Aby se vlk nažral?

K jednáním mezi ANO a dosud vládnoucímu Sdružení Mostečané Mostu (SMM) se nejdříve vyjádřil dvaačtyřicetiletý podnikatel Jan Schiller, pětka na mostecké kandidátce. „Bylo nám ze strany SMM nabídnuto mnoho pozic, včetně postu primátora, v duchu ´aby se vlk nažral a koza zůstala celá´,“ vyjádřil se Schiller. „Za podporu koalice proti nám bylo panu Schillerovi slíbeno místo ředitele Technických služeb města Mostu,“ reagoval za SMM lídr a kandidát na primátora Jan Syrový, který je ředitelem Technických služeb města Mostu v současné době a dodává: „To je pravý důvod, proč takto píše a proč je největším odpůrcem jednání se SMM.“

Sdružení Mostečané Mostu dle slov Syrového přitom představitelům hnutí ANO nabídlo dokonce post nejvyšší právě proto, aby ANO mohlo převzít zodpovědnost ve městě, jak hlásá. „Nabízíme post primátora a mimo jiné také zastoupení ve všech kontrolních orgánech města i společností vlastněných městem. Takže kontrolní činnosti a audity, jak plánuje ANO, mohou být prováděny bez omezení,“ zdůvodňuje nabídku SMM Jan Syrový. Babišovci ale podle něj až tak velkou zodpovědnost nechtějí převzít a nabídka konkurenčních Severočechů.cz je proto pro ně lepší. „O forenzních auditech města a společností, kde je město Most vlastník či podílník, nepadlo ani slovo. Pouze mělo dojít ke změně obsazení některých figurek na šachovnici moci,“ říká ale Jan Schiller.

Pokřivená tvář Hany Jeníčkové - copak to lze přehlédnout?

Jan Syrový je přesvědčen, že prostřednictvím nabídky od SMM mohou převzít větší podíl na řízení města, než jaký jim umožňuje jimi zatím preferovaná varianta se Severočechy.cz, jejichž nejvýraznějšími tvářemi jsou dřívější primátor a dnes poslanec Vlastimil Vozka, lékařka a senátorka Alena Dernerová či multimilionář Jiří Zelenka. „Spojit se s někým, komu na jeho výlepových plochách visely nefér billboardy naší kandidátky Hany Jeníčkové, matoucí voliče - úmyslně lhaly o tom, kdo je lídr SMM, není myslím dobrý začátek. Nebo snad ANO? Pokud pan Schiller používá slova jako odpovědnost a nezklamání důvěry voličů, nechť ANO sebere odvahu, přijme post primátora a ujme se řízení tohoto města. SMM mu to nabízí,“ uzavírá zcela otevřenou nabídku Jan Syrový za sdružení, s nímž kooperuje například dosavadní náměstkyně Hana Jeníčková, která byla na zmiňovaných billboardech, jež mají patřit právě politickému rivalovi Jiřímu Zelenkovi, zesměšněna.

Tohle ho zdvihlo ze židle

ANO se prý prostě nespojí s tím, kdo toto město přivedl do takových problémů, v jakých se nachází. „SMM - jeho lidé ´vládnou´ našemu městu takovým způsobem, že to až hraničí s pohrdáním jeho obyvatel. Pokud nedojde ke změně postojů a reorganizaci - zejména personální - tohoto sdružení v budoucnu, tak pro nás je to jasné ne," shrnul za babišovce Schiller.

Urážka práce ve městě nenechává lídra SMM Jana Syrového chladným. „Nechť uvede, co konkrétně mu ve městě tak vadí, ale také co konkrétního chce dělat jinak a jak,“ říká Syrový a uvádí několik věcí, které podle něj pan Schiller přehlédl. „Most je především čisté, upravené město, město se spoustou zeleně. My si to už možná ani tak neuvědomujeme, ale překvapuje to hlavně návštěvníky našeho města, kteří bývají zaskočeni tím, jak Most pěkně vypadá. A dokazují to i statistiky. Most se pohybuje na prvních příčkách v rozloze zeleně na jednoho obyvatele. Zelenější město v Čechách zkrátka jen tak nenajdete,“ zmiňuje na úvod současný ředitel technických služeb.

Ale není to jen zeleň, kterou se prý mohou Mostečané chlubit. Mají úžasné rekreační areály, jako je Benedikt nebo Matylda, autodrom a hipodrom, zimní stadion, Aquadrom, nově rekonstruovanou sportovní halu a další zajímavá místa a především širokou nabídku sportovišť, která v jiných městech najít nelze. „Koneckonců to ocenila i Asociace evropských měst sportu, která našemu městu udělila titul Evropské město sportu 2015,“ připomíná Jan Syrový.

Důležité podle něj je, že všechny mostecké základní školy mají dnes nová moderní školní hřiště, která neslouží jenom školákům. „Drtivá většina škol je také zateplena, ty zbývající budou v nejbližší době. V Mostě neznáme dopravní zácpy, co by za to v jiných městech dali. Máme zbrusu nové tramvajové zastávky, rekonstruované koleje, k nádraží vedou nové mosty,“ vypočítá dále Syrový, co se dle jeho mínění za vlády SMM zlepšilo a proč dle jeho slov jde jen o plané osočování ze strany představitele ANO bez konkrétních argumentů.

Tohle je snad pohrdání?

Samozřejmostí je podle Jana Syrového už také třeba divadlo, které má dvě scény, klasickou a alternativní určenou hlavně malým divákům. „Ale když se podíváme po kraji, tak zjistíme, že profesionální umělecký soubor najdeme jenom v Mostě a v krajském městě,“ zdůrazňuje a připočítává, že Mostečané dnes nemusí platit za svoz odpadu a školní děti a senioři mají zdarma městskou hromadnou dopravu. Zmiňuje toho mnoho, mimo jiné u vybraných škol fungují pracovnice, které pomáhají malým školákům bezpečně přejít silnici a v pořádku se tak dostat do školy a domů. „To je tedy to město v problémech a tak si pan Schiller představuje pohrdání obyvateli města?“ nechápe Jan Syrový, který byl ochoten se v rámci koaličních jednání vzdát jako lídr SMM postu primátora města.

Hnutí ANO zřejmě nadále nesouhlasí, protože dnes zveřejnilo informaci: „Dnes bude podepsána koaliční smlouva. Doufáme, že nás SMM přestane atakovat a konečně pochopí, že chceme makat pro naše město, pro naše lidi. Jít cestou forenzních auditů a mířit k vyrovnanému rozpočtu.“

Ustavující zastupitelstvo, ze kterého by měl vzejít primátor z koaliční spolupráce ANO, KSČM a vítězných Severočechů.cz, by se mělo v Mostě konat 5. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…