Babišovi možná skutečně zakážou vlastnit Agrofert, dokud bude ve vládě. Sám už se na to připravuje

03.09.2016 6:42

Většina poslanců, kteří se ve Sněmovně zabývají právem a mají pak vliv na to, jak se k návrhům z této oblasti jejich kolegové ve stranách postaví, je pro politicky třaskavé pozměňovací návrhy poslanců Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška (TOP 09). Andrej Babiš se tak musí připravovat na situaci, že by ve volbách uspěl a zároveň by návrh zákona o střetu zájmů i s těmito pozměňovacími návrhy vešel v platnost. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Babišovi možná skutečně zakážou vlastnit Agrofert, dokud bude ve vládě. Sám už se na to připravuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Chvojka navrhuje, aby člen vlády nesměl vlastnit média nebo ovládat obchodní korporace, Plíšek pak, aby se firma, v níž má člen vlády alespoň čtvrtinový podíl, nesměla ucházet o veřejné zakázky, dostávat dotace nebo investiční pobídky. „Samozřejmě, že se zařídím. Moji právníci to načtou a něco mi poradí,“ nechtěl Babiš říct, jak se ke změně postaví. Zatím to prý totiž ještě neví. Minimálně dva scénáře už však v jeho okolí zaznívají.

„Můj soukromý názor je, že by se měla přezkoumat ústavnost takového zákona,“ poradil by Babišovi vlivný člen ANO, místopředseda poslanců ANO a advokát Radek Vondráček. Na dálku se přitom shoduje s dalším právníkem z ANO, ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. „Je to věc Andreje Babiše, jak by se rozhodl, ale pokud by se rozhodl vydat touto cestou, myslím, že by nějakou naději na úspěch mít mohl,“ říká.

V Babišově hnutí jsou totiž přesvědčeni, že nelze někomu znemožnit přístup k veřejné funkci.ČSSD s takovým pohledem nesouhlasí.

„Ústava umožňuje stanovit přísnější pravidla pro členy vlády. Na rozdíl od řadových poslanců nebo senátorů,“ je přesvědčen ministr pro legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD, že na změně nic protiústavního není. A odkazuje na článek Ústavy číslo 70. V tom stojí, že „člen vlády nesmí vykonávat činnosti, jejichž povaha odporuje výkonu jeho funkce. Podrobnosti stanoví zákon.“ Jeden takový je podle ČSSD právě ve Sněmovně.

Pokud by Babišova ústavní stížnost neprošla, v Babišově okolí je prozatím nejzvažovanější variantou převedení majetku do takzvaného svěřenského fondu. Zjednodušeně to znamená, že by Babiš na určitou dobu převedl svůj majetek na vybranou osobu, která by se pak o něj starala.

V ČSSD si přitom uvědomují, že zákon lze touto cestou obejít. „Pokud veřejní funkcionáři budou chtít porušovat morální principy, nikoli právní, tak to zcela nedotáhneme,“ připouští Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…