Babišovi psala zprávu o hospodaření ANO účtárna Agrofertu. A létají jí prý ve vzduchu miliony

16.04.2015 21:43

Hnutí ANO má poměrně závažné chyby ve výroční zprávě o svém financování. Účetnictví Babišova uskupení vedou lidé z Babišova Holdingu Agrofert. Ve vzduchu létají více než čtyři miliony korun. Informuje o tom server E15.cz.

Babišovi psala zprávu o hospodaření ANO účtárna Agrofertu. A létají jí prý ve vzduchu miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Ve výroční zprávě vládního hnutí ANO, jehož účetnictví vede Agrofert vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, je poměrně závažná chyba. Takzvané expertné poslanců, což je paušál určený například na vypracování znaleckých posudků, je zahrnuto do kolonky státní příspěvky na činnost. Každý ze 47 partajních zákonodárců měl v loňském roce měsíčně odvést přes 7 200 korun, dohromady tedy více než čtyři miliony,“ píše server.

Problém má ANO i s darem od Východočechů ve výši 665 tisíc korun, k němuž schází patřičná dokumentace až na jediný dopis.

Předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček k tomu dodal, že takovýto postup rozhodně není obvyklý a od roku 2002, kdy je poslancem, se s ničím takovým nesetkal. Stejně kritický je i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Tento paušál se proplácí i s ohledem na vystavené faktury za provedenou práci expertů. Výbor ale s Babišovým hnutím nic moc nenadělá, může ANO vyzvat jen k tomu, aby zprávu patřičně doplnilo.

Faktem také je, že chyby se vyskytují i v dalších výročních zprávách jiných politických stran. KDU-ČSL např. v seznamech dárců někdy nerozlišuje fyzické a právnické osoby, což je špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …