Babišovi to s Běloruskem nevěřím! Němcová na Staromáku: Temné varování

16.08.2020 20:32

Na Staroměstském náměstí v Praze probíhá demonstrace organizovaná aktivisty Milionu chvilek pro demokracii na podporu Bělorusů toužících po svobodě. Vystoupil zde např. senátor Václav Láska, jenž zdůrazňoval, že je třeba běloruského diktátora Alexandra Lukašenka pohnat k soudu. Senátor Pavel Fischer se dovolával slov prvního českého prezidenta Václava Havla. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) od plic vynadala premiérovi Andreji Babišovi.

Babišovi to s Běloruskem nevěřím! Němcová na Staromáku: Temné varování
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

Po 18. hodině na Staroměstském náměstí v Praze odstartovala demonstrace na podporu Běloruska. Vystoupili na ní např. poslankyně Miroslava Němcová (ODS), senátor Pavel Fischer a senátor Václav Láska.  

Senátor Láska volal do davu na Staroměstském náměstí, že Alexandra Lukašenka je třeba pohnat před soud. A měli bychom se prý mít na pozoru před ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Okupace cizích území je jeho koníček a my se musíme mít na pozoru,“ zdůraznil Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Miroslava Němcová vynadala českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle jejího názoru si Bělorusové zaslouží naši podporu, ale prezident Zeman „trestuhodně mlčí“.

Pokud běloruský prezident Lukašenko věří, že je takový frajer a dostane něco přes 70 procent hlasů, tak přece nemá důvod bát se opakování voleb. „Nepřipustím, aby moje země, na které mi záleží, procházela takovou ostudou a takovou blamáží,“ pronášela plamenná slova Němcová na téma, co by měl Lukašenko udělat.

Lukašenko to ale neudělal. Místo toho požádal o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Zkouším si představit, jak taková pomoc bude vypadat. To opravdu přijede Vladimir Putin a budou organizovat kulaté stoly mezi opozicí a vládou? Budou hledat společný dialog? Budou hledat smíření? Budou se bavit o tom, jak konečně prosadit svobodné volby? Vždyť to neumějí ani v Rusku samotném, tak jak by to mohli učit Bělorusko,“ rozčílila se Němcová.

Obává se proto, „že se zopakuje československý rok 1968 a touhu po svobodě Běloruska zničí ruské tanky. Když už si to jednou vyzkoušeli, věděli, že to na nějakou dobu zafungovalo, tak se nebudou bát to zopakovat,“ varovala Němcová s odkazem na skutečnost, že Ruská federace je nástupnickým státem Sovětského svazu, to jest země, která Československo okupovala.

Poté se pustila do premiéra Andreje Babiše.

„Využívám té příležitosti, abych řekla, že nevěřím premiérovi Babišovi, že se náhle přidal na stranu demonstrantů v Bělorusku, na stranu těch, kteří požadují demokracii a svobodu. Nevěřím mu, protože nic z jeho minulosti nenasvědčuje, že by mohl věrohodně takový postoj zastávat. V mládí byl komunistou, jsou o něm záznamy v seznamech StB, opírá svou vládu o KSČM, tedy o tu KSČM, která ještě dnes říká okupaci z roku 1968 bratrská pomoc. Neumí říct to slov okupace,“ vypálila Němcová.

Kdyby to Babiš opravdu myslel vážně, pak by prý jako premiér vyrazil za prezidentem Zemanem a řekl by mu, že máme jiné hodnoty než komunistická Čína a že on bude hájit naše hodnoty. „Nic takového neudělal,“ zahřměla Němcová.

Nakonec upozornila, že i v Česku se plíživě objevuje ohrožení demokracie a Němcová věří, že nakonec vše dopadne dobře jak v Česku, tak v Bělorusku, protože myslící lidé umí poznat, co je dobře, a co je špatně.

„A protože to umíme poznat, tak jsme tady a já vám za to děkuju,“ uzavřela svůj projev Němcová.

Fischer poděkoval lidem, že přišli, aby se zastali novinářů a dalších občanů, kteří během protestů zmizeli neznámo kam.

„Vyzýváme proto vládu, aby se nebála přijmout ten nejdrsnější sankční zákon. Žádáme vládu, aby k nám přijala každého, kdo je v ohrožení, protože bojoval za svobodu. Je náš,“ volal z pódia Fischer, který se dovolával i Václava Havla a jeho úvah o moci bezmocných. „Moc bezmocných vytesal do základů naší státnosti Václav Havel,“ volal Fischer. Jak říkal Václav Havel, pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. A to platí nejen pro nás tady a teď, ale platí to i pro Bělorusko.

Češi, podle Fischera, musí promluvit za ty, kteří nemohou promluvit doma v Bělorusku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…