Babišovo ministerstvo dnes bude informovat o stavu řešení ekologických tendrů

12.11.2015 6:05

Ministerstvo financí bude na dnešní tiskové konferenci informovat o aktuálním stavu řešení ekologických závazků státu. Ministr financí Andrej Babiš a náměstek pro oblast majetku státu Ondřej Závodský by měli představit výsledky nových pravidel pro zadávání veřejných zakázek u ekologických zátěží a také strategii MF při vyřizování žádostí o navýšení garancí z ekologické smlouvy.

Babišovo ministerstvo dnes bude informovat o stavu řešení ekologických tendrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule před ministerstvem financí

Ministerstvo již v červenci uvedlo, že letos zadá celkem 20 revitalizačních a ekologických projektů. Většina z nich je v Moravskoslezském kraji. Celkem by letos z privatizačního účtu, ze kterého se tyto aktivity financují, měly být na uvolněny více než tři miliardy korun. Před tím byla poslední velká ekologická zakázka nad 300 milionů korun v otevřeném řízení zadána v roce 2008.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. MF již čelí žalobě kvůli zadávání zakázek na odstranění starých ekologických škod, a to od firmy SAP Mimoň.

Celková výše státních garancí poskytnutých na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 154,4 miliardy korun, a od počátku roku tak klesla o 32,4 miliardy korun. Od roku 1991 do konce letošního června ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za 175,7 miliardy korun. Ty se postupně upřesňují, na konci loňského roku činily 207,7 miliardy korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…