Babišovo ministerstvo připravilo zákon, který má zabránit opakování kauz typu ProMoPro

16.09.2014 9:17

Zákon o finanční kontrole, který právě připravili na Ministerstvu financí, by měl v budoucnu zabránit opakování kauz, jako byly ProMoPro nebo Opencard, kde s obsílkou od soudu končí ti, kteří o předražené zakázce přímo nerozhodovali. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Babišovo ministerstvo připravilo zákon, který má zabránit opakování kauz typu ProMoPro
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

„Odpovědnost teď často leží na řadových úřednících, kteří musí mnohdy pod pohrůžkou ztráty zaměstnání podepisovat rozhodnutí svých nadřízených,“ řekl listu první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Zákon má začít platit od počátku roku 2016.

Podle listu bude jasná odpovědnost u veškerých výdajů a dotkne se všech smluv, objednávek či faktur. Novým pravidlem se budou muset řídit šéfové ministerstev, krajů a radnic, ovšem i vysocí úředníci. „Když se bude chtít ministr nebo náměstek zbavit odpovědnosti za nevýhodnou smlouvu, u které neproběhla veřejná zakázka, tím, že ji podepíše jeho zástupce, bude mít smůlu,“ vysvětlil Wagenknecht s tím, že kdyby tento zákon platil už v minulosti, nemohli by se vyvinit bývalí ministři z kauz typu pandury nebo ProMoPro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…