Babišovy LN napsaly po čase o Ivanu Langerovi. Konkrétně o jeho penězích

05.02.2015 7:21

Tak jako Stanislav Gross provedl po odchodu z politiky fenomenální akciovou transakci, i jeho někdejší protějšek z ODS Ivan Langer po nezvolení do sněmovny předvádí pozoruhodné tahy v oblasti finančních trhů. V loňském roce, jak sám potvrdil, nakoupil akcie firmy svého dlouholetého přítele a vlivného olomouckého developera, na které dostal od banky půjčku 40 milionů.

Babišovy LN napsaly po čase o Ivanu Langerovi. Konkrétně o jeho penězích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Když Ivan Langer v roce 2010 opouštěl politiku, měl podle vlastního majetkového přiznání jmění v hodnotě několika milionů, a ještě zatížené hypotékou. Po pěti letech mimo politiku se však „vzmohl“ natolik, že v loňském roce mohl nakoupit akcie za čtyřicet milionů korun. Navíc v transakci figuroval velký regionální hráč v oblasti realit, se kterým byl prý Langer spojen již v časech svého ministrování.

Za čtyřicet milionů si Langer koupil čtyřicet akcií společnosti IES Moravia Real, jejímž hlavním vlastníkem je Ivan Kyselý. Langerův přítel a vlivný olomoucký podnikatel ovládá firmu s kapitálem téměř čtvrt miliardy, která vlastní mnoho nemovitostí zejména v Olomouci a často obchoduje též s městem.

Transakci prý deníku Lidové noviny potvrdil sám Kyselý poté, co se Langer k tématu odmítl vyjadřovat. Později uvedl, že si čtyřicet milionů na nákup akcií půjčil od banky. LN k tomu upozornily, že Langer „žije na dluh“ poměrně často, neboť při odchodu z politiky měl pětimilionovou hypotéku na rodinný dům a téměř milionovou půjčku právě od Ivana Kyselého.

V roce 2007, kdy již bylo známo, že Langer je s Kyselým blízký přítel, čelil podezření, že právě svému příteli (společně se „slavným“ developerem Luďkem Sekyrou) pomohl získat největší stavební firmu v zemi IPS.

Lidové noviny z mediální skupiny ministra financí Andreje Babiše Agrofert jsou řízeny šéfredaktorem Ištvánem Léko, který dříve působil v serveru Česká pozice, kde často brojil proti "kmotrům ODS".


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…