Babišovy noviny: Na ministra Němečka se už vaří voda, čeká se jen, až Babiš najde nástupce. A Chládek s Válkovou...

13.11.2014 7:21

Rychlý vyhazov ministra dopravy Antonína Prachaře by podle Lidových novin mohl rozpoutat sérii dalších vládních čistek. Mezi ohroženými vyniká trio ministrů, na které dlouhodobě prší stížnosti. U ministra zdravotnictví se prý čeká jen na to, až Andrej Babiš najde vhodného nástupce, třást by se prý měla i ministryně spravedlnosti a ohroženým je nově i ministr školství.

Babišovy noviny: Na ministra Němečka se už vaří voda, čeká se jen, až Babiš najde nástupce. A Chládek s Válkovou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš u stolečku zpravodajů

Logickým „číslem jedna“ mezi adepty na výměnu je ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Na toho jeho vládní kolega Andrej Babiš připravuje trestní oznámení a po internetu o něm šíří, že je to opilec. Nyní Lidové noviny (vlastněné ministrem financí Andrejem Babišem) zdůrazňují, že nejde jen o Babišovy námitky ohledně Němečkovy profesní minulosti, ale že je šéf „bílého rezortu“ kritizován prakticky ode dne, kdy ministerstvo převzal. Důvod, proč někdejší šéf ostravské fakultní nemocnice v kabinetu stále setrvává, je prý pouze ten, že šéf ANO ještě nemá člověka, kterého by posadil na jeho místo.

Poté, co Babišovy Lidové noviny věnovaly polovinu článku výčtu Němečkových hříchů, zmínily i další ohrožené. Židle se prý otřásá i pod ministrem školství Marcelem Chládkem, familiérně prý přezdívaným „Marcello“. Kromě pochybností o jeho vzdělání je mu prý vyčítáno i arogantní jednání s podřízenými, dokonce včetně žen, jak poznamenávají LN. Kromě toho ministr nedokázal obhájit svůj senátorský mandát a noviny mu přičítají k tíži i nápad posadit do Národní rady pro vzdělávání exprezidenta Václava Klause.

Ohrožení se však týká i ministrů za hnutí ANO, mezi kterými je jako tradičně první na pranýři ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ta se již na počátku svého úřadování rozhádala s první náměstkyní Hanou Marvanovou a jejich spory několik týdnů zajímaly média. Podobným způsobem potom skončil další náměstek Pavel Štern, který šel svou šéfovou dokonce udat na policii. Celou dobu se navíc hádá s Petrem Dohnalem, kterého vyhodila z čela Vězeňské služby a on se nyní domáhá u soudu neplatnosti své výpovědi.

Nejaktuálněji pak ministryni Válkovou ohrožují tance kolem návrhu zákona o státním zastupitelství. Očekávaná norma, kvůli které se žalobci rozhádali již s předchozí Nečasovou vládou, je podle nich v ministerstvem sepsané podobě špatná a bere jim nezávislost. V jejich boji je navíc podpořil Jiří Dienstbier, ministr pro legislativu, který Válkové hrozí, že její normu nenechá projít Legislativní radou vlády. A to by Babišově ministryni nejspíš zlomilo vaz definitivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…