Babišův dopis občanům: Nedbejte na strašení opozice, zde jsou fakta

03.07.2021 8:19

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš své spoluobčany opakovaně upozornil, že jim poslal osobní dopis. V tomto dopise vypočítal všechny své premiérské úspěchy. Začal zvyšováním důchodů. Pokračoval zvyšováním platů, snižováním daní a odkazem na svůj velký investiční plán. Požádal lidi, aby nedbali na „strašení opozice“. Vláda dále zvýšila rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun a Babiš podle vlastních slov získal z EU pro Česko 978 miliard korun. „Svou urputností vyboxoval“ prý i 42 miliard navíc.

Babišův dopis občanům: Nedbejte na strašení opozice, zde jsou fakta
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš ve svém nedělním vystoupení na CNN Prima News prohlásil, že toho pro Českou republiku udělal tolik, že by si zasloužil vyhrát podzimní volby do Sněmovny. Do každé domácnosti nechal poslat dopis, kde vypočítává svoje úspěchy. A kdyby ho náhodou někdo nedostal, Babiš nechal dopis nahrát i na serveru Uložto.cz a uveřejnil ho i na Facebooku. Aby si ho přečetl opravdu každý.

Hned na úvod všechny požádal, aby se nechali očkovat proti koronaviru a aby k očkování přesvědčili všechny svoje blízké.

Pak už jen chválil, a chválil sebe i svou vládu, která podle názoru šéfa hnutí ANO splnila všechno, co slíbila.

Průzkumy ukazují, že hnutí ANO volí především lidé starší 65 let. Je si toho vědom i Babiš, který výčet svých úspěchů odstartoval zvyšováním důchodů. Konstatoval, že v roce 2017, kdy po třech letech odešel z postu ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), činil důchod 11 745 korun. V březnu 2021 už důchod přesahoval 15 300 korun.   

Navrch koaliční vláda ANO a ČSSD vedená Babišem přislíbila před volbami do krajů, že seniorům jednorázově přidá 5 tisíc před Vánocemi, aby jim kompenzovala stres spojený s koronavirem, což ve svém dopise předseda vlády také připomněl.

Vedle seniorů věnoval Babiš pozornost také učitelům a prohlásil, že jeho kabinet splnil slib daný kantorům ve věci jejich platů. Ty se zvyšují i v časech koronavirové krize. Učitelé budou podle Babiše teď brát 46 tisíc korun, a policisté a hasiči dokonce přes 50 tisíc. V průměru. Zdravotní sestřičky dostanou přes 58 tisíc.

A zatímco platy se zvyšovaly, daně se z pohledu premiéra snižovaly, a to především zaměstnancům. „Za mé vlády o 436 miliard,“ zdůraznil šéf ANO. Pro živnostníky prý vláda uhájila daně nízké. Do snížené sazby daně se dostaly léky, točené pivo i knihy. „Vynález ODS, daň z nabytí nemovitosti, jsme zrušili,“ dodal ještě.   

Přestože se platy zvyšovaly a daně snižovaly, veřejné finance jsou podle Babiše pod kontrolou. „Nenechte se napálit strašením opozice. I navzdory pandemii jsme za rok 2020 zůstali čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU.

K tomu Babišova vláda údajně nezapomněla ani na investice. Začal tím, že jako premiér nechal zmapovat zásadní investice, které bude třeba rozložit v čase – mezi lety 2020 až 2050. „Je to 20 tisíc projektových záměrů v celkové hodnotě 8 tisíc miliard. Pro budoucnost naší země,“ zdůraznil šéf hnutí ANO.

Odstartovala např. rekonstrukce řady nemocnic.

Konečně se podaří dokončit modernizaci dálnice D1, která měla být podle původních plánů hotová už v roce 2014. Hnutí ANO má ministra dopravy nepřetržitě od ledna 2014.

Další z bodů Babiš nazval „ochrana kultury“. Tady konstatoval, že proběhla rekonstrukce Státní opery i Národního muzea. „Renovujeme hrad Karlštejn a zámek Telč,“ dal Babiš další příklad.

K tomu podle Babiše vláda investuje do sportu. „Bude to znamenat konec starých smradlavých kabin,“ přislíbil.  

Vedle sportu vláda investovala i do modernizace armády a také do ochrany životního prostředí. „Vyměnili jsme 100 tisíc kotlů a tisíce budov. A sázíme stromy,“ pochválil svou vládu.

Jeho vláda prý navíc zlidštila exekuce, čímž také pomohla lidem. „Zatočili jsme s dětskými dluhy, navýšili jsme nezabavitelnou částku i hranici, od které se zabaví celá mzda. Kvůli dluhu nižšímu než 100 tisíc vám už exekutor nesmí prodat byt,“ uvedl Babiš.

Nakonec Babiš prohlásil, že v EU bojuje za české zájmy, což se projevuje např. tím, že zarazil povinné kvóty na migranty.

„S Viktorem Orbánem jsme 28. června 2018 zarazili povinné migrační kvóty. Z fondů EU jsem vyjednal 978 miliard korun na příštích sedm let, z toho jsem svojí urputností pro Česko vyboxoval 42 miliard navíc,“ zdůraznil premiér.

A tohle všechno je prý jen zlomek toho, co jako premiér dokázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…