Babišův poslanec přišel s úplně novým zdaněním hazardu. Ale v koalici mu do toho hodili vidle

28.08.2015 22:26

Hazard čeká vyšší zdanění. Alespoň podle návrhu poslance Jana Volného (ANO), který chce, aby všechny hazardní firmy od příštího roku platily daně ve výši 25 procent. Stát by tak měl získat do státního rozpočtu více než dvě miliardy korun.

Babišův poslanec přišel s úplně novým zdaněním hazardu. Ale v koalici mu do toho hodili vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Jenže do plánu Babišova poslance hodili vidle někteří koaliční poslanci. K překvapení všech totiž poslanci Josef Novotný (ČSSD) a Jan Bartošek (KDU-ČSL) navrhují, aby některé hazardní firmy měly výrazně nižší zdanění. Pro sázkové kanceláře chtějí zachovat buď dnešních 20 procent, nebo jen symbolicky zvýšit na 22 procent.

Tato změna vládního postoje však zaskočila bojovníky proti hazardu. Matyáš Procházka z iniciativy Stop kasinům dokonce mluví o nehoráznosti, zradě a snaze okrást stát. „Dlouhé roky tady bojujeme o vyšší regulaci a zdanění hazardu. Když už jsme jen krůček od cíle, najdou se politici, kteří jsou jistě silně motivováni některými sázkovými kancelářemi a nehorázně navrhují zachování nízkého zdanění. A to za situace, kdy právě sázkovým kancelářím rostou zisky v desítkách procent a hráči místo v kasinech čím dál více hrají na internetu. Jak si to vysvětlit jinak než tak, že se sázkové kanceláře snaží přes některé poslance okrást stát, a to dokonce za bílého dne a před zraky všech,“ zlobí se aktivista, který kvůli hazardu přišel o svého bratra.

Čtěte více ZDE

Podle aktivisty Procházky se politici schovávají za báchorku o tom, že existuje různá společenská nebezpečnost hazardu. „Gambler je gambler a je úplně jedno, jestli peníze prosází na automatu, v kasinu nebo na live sázkách. Běžte se podívat do léčeben a uvidíte, kolik je tam gamblerů závislých na prý neškodném sportovním sázení. V kurzových sázkách létají miliardy a lobbisti se teď mohou přetrhnout, aby vyvolali dojem, že sázení není hazard. Ale je a ničí osudy lidí a jejich rodin stejně jako automaty,“ dodal Procházka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…