Babišův problémový nastupující poslanec: Mluvili jsme s ním a víme více

27.11.2013 13:56

Poslanecký klub hnutí ANO vyzval Jana Sobotku, aby nepřijal poslanecký mandát. Má totiž dluh na zdravotním pojištění. Sobotka ParlamentnímListům.cz řekl, že do čtvrtka, kdy se sejde s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, neřekne, jak se rozhodl. Objevila se ale už nabídka k jeho přestupu do nové Občanské konzervativní strany (O. K. strana), kterou založil bývalý poslanec ODS a někdejší pražský radní Jiří Janeček. Sobotka svoje angažmá v této straně vyloučil.

Babišův problémový nastupující poslanec: Mluvili jsme s ním a víme více
Foto: ANO
Popisek: Jan Sobotka

Jan Sobotka je podnikatelem z Vysočiny. V Poslanecké sněmovně měl nahradit Miloslava Bačiaka, který se vzdal funkce kvůli podezřelé minulosti důvěrníka vojenské kontrarozvědky a titulu RSDr. U Sobotky se pak obejvily nesrovnalosti ve financích, na což upozornily Jihlavské listy. Pětatřicetiletý podnikatel prý Všeobecné zdravotní pojišťovně splácí desítky tisíc korun. Kromě toho odevzdal daňové přiznání až poté, co na celou věc upozornila média. Podle Sobotky však chybu v daních udělala jeho účetní, přičemž dluh u pojišťovny hradí pomocí splátkového kalendáře.

Poslanecký klub Sobotku vyzval, aby nepřijal mandát

Sobotku pak poslanecký klub hnutí ANO vyzval k tomu, aby nepřijal mandát poslance. „My jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. A my jsme to vyhodnotili tak, že pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost a nebyla to pravda. Takže poslanecký klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát," řekla novinářům po úterním jednání klubu místopředsedkyně strany Věra Jourová.

Sobotka nechce zatím dávat prohlášení

Pokud by Sobotka poslanecký mandát přijal, nebyl by členem klubu hnutí ANO. V tuto chvíli však zatím není jasné, jak se rozhodne. „V průběhu zítřka budeme mít setkání s předsedou poslaneckého klubu, panem Faltýnkem, takže do této doby zatím nebudu dávat žádné prohlášení, jestli jsem se rozhodl, nebo nerozhodl,“ uvedl ve středu ParlamentnímListům.cz Sobotka.

Nabídka od Janečka

Objevila se už ale nabídka na přestup do Občanské konzervativní strany, která vznikla nedávno odchodem Pravé frakce z ODS. „Přijde mi, že to je totální hon na čarodějnice. Každý, kdo podnikal nebo vedl nějakou firmu, tak ví, že se nemusí dařit, mohou se objevit problémy typu druhotná platební neschopnost nebo krize. A podnikateli, který nese kůži na trh, se prostě může stát, že zkrachuje. Toho člověka je potřeba posuzovat nejen podle toho, že byl natolik statečný a šel do rizika, ale také podle toho, jak se staví ke svým dluhům. Já jsem dnes panu Sobotkovi zavolal, zeptal jsem se ho na to a on mi říkal, že má na všechno splátkové kalendáře. Pro mě je to tedy člověk, který se férově postavil ke své životní situaci a řekl jsem mu, že kdyby měl nějaké zásadní problémy, tak ho v naší konzervativní straně rádi uvítáme,“ objasnil pro ParlamentníListy.cz důvody své nabídky exposlanec ODS Jiří Janeček, který v předčasných volbách neúspěšně kandidoval za volební blok Hlavu vzhůru.

„Rozhodl jsem se ho podpořit i proto, že má vyloženě pravicové názory. Nejde ale o podporu jen jemu, ale všem živnostníkům a všem podnikatelům v České republice, kteří se rozhodli nést kůži na trh a neuspěli, ale postavili se čelem ke svým dluhům. Neměli bychom je perzekuovat,“ doplnil někdejší pražský radní.

Angažmá v nové straně Sobotka odmítl

Sobotka ParlamentnímListům.cz potvrdil, že s Janečkem hovořil, nicméně své možné angažmá v O. K. straně prozatím vyloučil. „Já jsem s ním mluvil, musím říct, že vůbec nevím, o koho jde. Volal mi a vyjadřoval mi podporu v této věci, ale v tuto chvíli určitě neuvažuji o nějakých takovýchto změnách,“ prozradil Sobotka.

Hnutí ANO získalo na Vysočině dvě křesla. Do Poslanecké sněmovny se dostala z prvního místa kandidátky Věra Jourová a na druhém místě odstoupivší Miloslav Bačiak. Ten svůj mandát může oficiálně složit až do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, který se bude volit ve středu. Jestliže se Sobotka nakonec rozhodne mandát nepřijmout, dalším v pořadí je na kandidátce ANO na Vysočině dvaačtyřicetiletý produktový manažer Josef Kott z Olešné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…